Průmysl jede na plné obrátky, jeho role je nezastupitelná, říká analytik

Výroba ve společnosti Tatra Trucks

Výroba ve společnosti Tatra Trucks Zdroj: Pavel Otto

Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
23
Fotogalerie

Průmysl opět potvrdil, že jeho pozice v české ekonomice je vskutku nezastupitelná. Hned první měsíc letošního roku ukázal, že jeho vliv na ekonomický růst bude zásadní. Průmyslová produkce si v lednu meziročně polepšila o 9,6 procent, z hlediska meziměsíčního srovnání přidala 3,5 procent. 

O mohutný nárůst v českém průmyslu se opakovaně postaraly především motorová vozidla a jejich náhradní díly. Neméně důležitou roli v české ekonomice zaujímají i maloobchodní prodeje, které byly v lednu o 5,6 procent objemnější než před rokem. Nejnovější informace z průmyslu a maloobchodu dnes zveřejnil Český statistický úřad. 

Český průmysl se v lednu vrátil ke svižnému růstu. Zatímco prosincový výsledek patřil v loňském roce mezi ty méně úspěšné (zvýšení o 2,7 procent), lednový meziroční růst odpovídající 9,6 procent pravděpodobně letos obsadí příčku mezi nejlepšími.

Pro zbývající měsíce letošního roku tak nebude vůbec jednoduché tento výsledek překonat. Znamenitý lednový výkon připisujeme primárně na vrub vysokému zájmu o české automobily a meziročně chladnějšímu počasí, které zvýšilo poptávku po teple. Lednový úspěch však ovlivnil i počet pracovních dnů, kterých bylo letos o dva více než v roce 2016.

Ani očištění o nestejný počet pracovních dnů však průmyslu na atraktivitě neubralo. Průmyslová produkce si i tak připsala 4,3 procent. Výrazný meziroční skok směrem nahoru již předběžně naznačil index nákupních manažerů mezi českými zpracovateli za leden. V plné parádě se však ukázal teprve až únor, kdy se předstihový ukazatel českého průmyslu vyhoupnul na nejvyšší úroveň od dubna 2011.

Zatímco v lednu loňského roku byla průměrná teplota vzduchu 1,4 stupně pod bodem mrazu, v letošním roce se průměrná teplota nepodívala nad -5,5 stupňů celsia.

Teplotně méně příznivé počasí tak zvýšilo poptávku po teple. Odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu se tak spolu s odvětvím výroby motorových vozidel staly odvětvími, která se na současném průmyslovém úspěchu podílela největším dílem.

Hlad po českých automobilech je pořád veliký. Vysokou tuzemskou i zahraniční poptávku po motorových vozidlech a náhradních dílech vyrobených právě v Česku domácí zpracovatelé vítají s otevřenou náručí. Tuzemští výrobci motorových vozidel budou úspěšní i v následujících měsících, značí to alespoň zakázky uzavřené v závěru loňského roku. Objednávkové knihy nabobtnaly i letos v lednu, tempo s jakým se plnily, však bylo pomalejší než v listopadu a prosinci roku 2016.

V lednu byli k nezastavení nejen průmyslníci, ale také nakupující Češi a následně i maloobchodní prodejci. Češi uskutečnili u maloobchodníků o 5,6 procent více nákupů než před rokem. Výsledek je i v tomto případě „uměle“ podpořen nestejným počtem pracovních dnů, po kalendářním očištění byly prodeje o 3,3 procent meziročně vyšší.

Novoroční výprodeje nalákaly Čechy především do obchodů s nepotravinářským zbožím. Příliš mnoho času k odpočinku neměly obchody s knihami, novinami a časopisy, sportovním vybavením, hrami a hračkami.

Neméně zaneprázdněni byli i prodejci oblečení, kosmetiky nebo pracovníci na čerpacích stanicích. Napilno však měli i autosalóny a autoservisy. Maloobchodní data za leden naznačují, že největší pracovní nasazení museli z hlediska meziročního nárůstu prodejů vyvinout e-shopy. Nákupy prostřednictvím internetu byly o více než čtvrtinu robustnější než před rokem.

Jak průmysl, tak i lednové maloobchodní prodeje ukázaly, že jejich působení na českou ekonomiku bude minimálně v úvodu letošního roku výrazně pozitivní. Zatímco čeští průmyslníci se těší z ekonomické situace doma i za hranicemi, maloobchodní prodejci sází vysokou kartu na zdravý tuzemský trh práce.