Průzkum: Současný ekonomický systém lidé hodnotí hůře než socialismus

Rekonstrukce studentského průvodu při 20. výročí sametové revoluce

Rekonstrukce studentského průvodu při 20. výročí sametové revoluce Zdroj: e15

Současný ekonomický systém v Česku kritizuje o deset procent více lidí než socialismus před rokem 1989. A to přesto, že dvě třetiny Čechů jsou přesvědčeny o tom, že společenská změna, která nastala v roce 1989, byla obecně k lepšímu. Slováci jsou ještě kritičtější. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), Sociologického ústavu Akademie věd ČR a Inštitutu pre verejné otázky Bratislava.

Obyvatelé obou zemí, které před 25 lety tvořily společný stát, vnímají politický systém před listopadem 1989 spíše záporně. Kladně se k němu vyslovilo 16 procent Čechů a 23 procent Slováků.

Ekonomický systém před listopadem 1989 ale neposuzují tak kriticky. Kladně jej hodnotí 30 procent Čechů, u Slováků je to o sedm procentních bodů více. Podle autorů výzkumu ale lidé spíše posuzovali svou životní úroveň a ekonomické možnosti domácností.

Paulína Tabery: Jsou oblasti, kde lidé vidí obrovské zlepšení. Je to možnost cestovat, pracovat, žít v zahraničí, svoboda projevu, svoboda získávání informací

Zároveň jsou často zklamaní z možností získat slušné společenské postavení na základě poctivé práce, sociální jistoty či pracovní příležitosti. Slováci také velmi negativně posuzují zdravotní péči, podle 55 procent je nyní horší než před rokem 1989. Naopak 53 procent Čechů se domnívá, že má nyní lepší zdravotní péči.

Ve srovnání období před listopadem 1989 a současností ale přesto hodnotí 55 procent Čechů svoji nynější životní úroveň jako lepší. U Slováků jsou to zhruba dvě pětiny respondentů. Lidé nejvíce oceňují možnost studovat, pracovat a cestovat do zahraničí, svobodný přístup k informacím a možnost vyjádřit svůj názor.

Hodnocení ekonomických systémů v Česku a na SlovenskuPrůzkum spokojenosti se současným ekonomickým systémem.Průzkum spokojenosti se současným ekonomickým systémem.|CVVM

Pozitivně události před 25 lety hodnotí 61 procent Čechů, první republiku pak o procentní bod více. Na Slovensku to bylo 51 procent v případě listopadu 1989 a 53 procent v případě první republiky.

Slováci více oceňují vznik samostatného státu v roce 1993 a Slovenské národní povstání. U této události mohl být výsledek podle autorů částečně ovlivněn nedávným výročím, které bylo na Slovensku velmi připomínáno.

Vidíme zlepšení i problémy

„Jsou oblasti, kde lidé vidí obrovské zlepšení. Je to možnost cestovat, pracovat, žít v zahraničí, svoboda projevu, svoboda získávání informací. Tam se dostáváme přes tři čtvrtiny lidí, kteří říkají, že je to v současné době lepší. A pak máme oblasti, jako jsou sociální jistoty, bezpečnost občanů, pracovní příležitosti, které jsou vnímány velmi kriticky,“ řekla Paulína Tabery, jedna z autorek průzkumu.

Sametová revoluce je v České republice kladně hodnocena především lidmi s vysokoškolským vzděláním, obyvateli Prahy, Královéhradeckého a Středočeského kraje a také příznivci ODS, TOP 09 a ANO.

Názory na nedemokratické alternativy současného politického systému podle preferencíNázory na nedemokratické alternativy současného politického systémupodle stranických preferencíNázory na nedemokratické alternativy současného politického systémupodle stranických preferencí|CVVM

Podle průzkumu názorů na fungování demokracie by se nejvíce chtěli zbavit parlamentní demokracie voliči KSČM, v menší míře potom lidé stranící ČSSD a ANO.

Průzkumu se v České republice účastnilo 1004 respondentů starších 18 let, na Slovensku pak 1031.

Klausova nesmrtelnost