Prymula: Nouzový stav nyní není na stole, za týden nebo dva se to ale může změnit

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) vítá svého nástupce Romana Prymulu ve foyer ministerstva

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) vítá svého nástupce Romana Prymulu ve foyer ministerstva Zdroj: ČTK / Vít Šimánek

Premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu ministra zdravotnictví Romana Prymulu (bezpartijní za ANO). Za prioritu nového ministra předseda vlády označil zajištění dostatečné kapacity nemocničních lůžek pro pacienty s COVID-19.

„Nejdůležitější úkol je zajistit dostatečné kapacity nemocnic při jakémkoliv scénáři epidemie," řekl premiér. Dodal, že trasování kontaktů nakažených musí proběhnout do 48 hodin.

Prymula za prioritu označil stabilizaci epidemiologické situace. „Nechceme dělat opatření, která by handicapovala ekonomiku... Nemůžeme decimovat ekonomiku tím, že bychom vyhlásili celoplošnou karanténu,“ řekl. Situaci v Česku přirovnal k Izraeli, Velké Británii, Španělsku nebo Francii.

Nový ministr zdravotnictví připustil, že může dojít k uzavření škol. Vyzval přitom ředitele, aby na tento pátek vyhlásili ředitelské volno a pomohli tak zpomalit šíření nemoci COVID-19.

Podle Prymuly není nyní na stole vyhlášení nouzového stavu, potřebná opatření je možné vyhlásit i bez něj. Během týdne až dvou se ale situace může změnit, dodal. Ministr připustil, že během několika dnů může dojít k omezení otevírací doby restaurací nebo k zákazu některých hromadných akcí.

Bývalý náměstek a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví nastoupil na ministerstvo poté, co v pondělí jeho předchůdce Adam Vojtěch (za ANO) oznámil rezignaci.

Vzděláním epidemiolog Prymula vedl královéhradeckou fakultní nemocnici, byl ale dovolán kvůli podezření ze střetu zájmů. Působil jako náměstek ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) a později Adama Vojtěcha (za ANO). Letos v březnu z postu odešel, protože nezískal bezpečnostní prověrku. Jako ministr ji potřebovat nebude. Na úřadu vlády pak pro něj vzniklo místo zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Po vypuknutí epidemie nového typu koronaviru byl Prymula dva týdny šéfem Ústředního krizového štábu, poté vedení převzal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prymula byl členem Rady vlády pro zdravotní rizika. Vedl také Českou vakcinologickou komoru, funkce se kvůli nástupu na ministerský post vzdá.

Některá jeho vyjádření k možným opatřením vyvolala velkou pozornost. Například v březnu hovořil o riziku dlouhodobého uzavření hranic s tím, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Mluvil také o tom, že by se společně měly v době omezení sociálních kontaktů stýkat nejvýše tři rodiny.

Prymula očekává, že nyní přibývat 6000 až 8000 nakažených denně, řekl v nedělním pořadu Partie televize Prima. Pomoci zploštit růst křivky počtu nemocných by podle něj mohla další opatření, na místě je i zvažovat vyhlášení nouzového stavu. Za pravděpodobné považuje uzavření škol, především v Praze.