Rekonstrukce prázdných obecních bytů pokračují. Praha loni investovala rekordní částku

Magistrát loni rekonstruoval 451 bytů ve svém vlastnictví, což je dvakrát více než v minulých letech.

Magistrát loni rekonstruoval 451 bytů ve svém vlastnictví, což je dvakrát více než v minulých letech. Zdroj: Tomáš Jahoda

Na opravu bytů vynaložil 168,2 milionu korun, což je nejvíce za posledních šest let, od kdy jsou data k dispozici.
Pražský magistrát vlastní necelých osm tisíc obecních bytů, městské části spravují dalších zhruba 23 tisíc bytů.
3
Fotogalerie

Pražský magistrát v loňském roce pokračoval ve snaze vrátit stovky městských bytů, které byly ve špatném stavu, zpět na trh. Na opravu bytů vynaložil 168,2 milionu korun, což je nejvíce za posledních šest let, od kdy jsou data k dispozici. Magistrát loni rekonstruoval 451 bytů ve svém vlastnictví, což je dvakrát více než v minulých letech. Další byty opravují samotné městské části, které spravují část bytového fondu.

Magistrát loni opravil v průměru 37 bytů měsíčně. „Je potřeba říct, že dlouhodobě není potřeba, aby tempo oprav bylo tak vysoké jako v roce 2020,“ upozornil pražský radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). „Až se podaří opravit byty, které byly dlouhodobě prázdné, čehož už jsme v tomto volebním období téměř dosáhli, bude stačit opravovat jen ty, které se průběžně uvolňují. To je zhruba 25 bytů měsíčně,“ dodal.

Loňské výdaje na investice do městského bytového fondu byly meziročně dvakrát vyšší, vychází to z dat majetkového odboru magistrátu. V roce 2019 se byty opravily za 85 milionů korun, v předešlých letech šlo o nižší desítky či dokonce jen jednotky milionů korun. Další stovky milionů dá magistrát každoročně na údržbu bytových domů, které vlastní.

Rok

Počet rekonstruovaných bytů ve vlastnictví magistrátu

2017

211

2018

224

2019

242

2020

451

Pražský magistrát vlastní necelých osm tisíc obecních bytů, městské části spravují dalších zhruba 23 tisíc bytů. Zhruba desetina potřebovala podle analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR) z roku 2019 rekonstrukci. Radnice na městských částech čerpají na opravy prázdných bytů i výstavbu nových dotace z Fondu rozvoje dostupného bydlení, kde je nyní více než miliarda korun. Městské části z něj od jeho založení v roce 2017 vyčerpaly stovky milionů korun.

Návrat neobydlených bytů na trh je pro Prahu klíčový i proto, že má v porovnání s jinými městy malý bytový fond. Na jeden obecní byt v Praze připadá podle analýzy IPR v průměru 42 obyvatel, ve Vídni, Kodani nebo Curychu je to méně než deset obyvatel na byt. „Ještě větší rozdíl oproti Praze je v sousední Bratislavě, kde připadá na jeden obecní byt 217 obyvatel,“ uvedl institut.

Kromě výstavby nových městských bytů, což je běh na dlouhou trať, zkouší radní i nové způsoby, jak posílit bytový fond. Letos například zřídili Městskou nájemní agenturu, která má lidem v nouzi pronajímat za výhodné ceny byty patřící soukromníkům. Magistrát má vlastníkům, jejichž byty poslouží jako obecní, garantovat příjem, bude se starat o nájemníky a ručit za škody.

Nápad ostře odsoudila opozice, která jej označila za vyhozené peníze, neboť vlastníci bytů si mohou na běžném trhu říct o vyšší nájemné, než jaké mu může slíbit město. „Majitele bytů pravděpodobně také odradí ztráta kontroly nad tím, kdo jeho nemovitost bude užívat,“ upozornil opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Rok

Investice do bytového fondu (v milionech korun)

2015

0,5

2016

7,6

2017

24,4

2018

58,7

2019

85,2

2020

168,2