Rodičovská až 36 tisíc korun měsíčně. Čerpat příspěvek bude snazší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) přináší do vlády návrh na uvolnění podmínek pro čerpání rodičovského příspěvku. Je to jedno z opatření, kterými chce vláda usnadnit sladění rodičovství s kariérou.

„Cílem návrhu je maximálně flexibilní dávka přizpůsobená aktuální situaci rodiny,“ tvrdí ministryně. Napříště by se rodiče mohli rozhodnout, že veškerou podporu vyčerpají během prvního roku dítěte. Platí to pro rodiče s vyššími platy.

Rodičovský příspěvek pobírá rodič zpravidla od půl roku dítěte, když skončí mateřská. Celkem může vyčerpat 220 tisíc, nejvyšší měsíční částka je ovšem 11 500 korun. To znamená, že pokud má rodič vyčerpat celý příspěvek, trvá to přinejmenším do dvou let dítěte. Podle návrhu by během půl roku mohl čerpat 36 tisíc měsíčně.

Navíc dnes může rodič při čerpání rodičovského příspěvku dát své dítě mladší dvou let do školky nanejvýš na 46 hodin měsíčně. Nově má podmínka osobní péče úplně padnout. „Bude se sledovat jen řádná péče o dítě v rodině,“ uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

rodičovskárodičovská | Repro E15

Finance: Necílíte na potřebné

Se změnami nesouhlasí ministerstvo financí. Mimo jiné vyčítá Marksové, že více necílí na potřebné. Uvádí, že český systém podpory v rodičovství je oproti jiným státům štědrý, přesto nedokáže zabránit vážným finančním potížím po narození dítěte u některých skupin. „Do zaměstnání se vracejí především lidé s nadprůměrnými příjmy,“ tvrdí v oficiálních připomínkách ministerstvo financí. „Není důvod takovým osobám vyplácet štědré sociální dávky,“ dodává.

Naproti tomu podle Českomoravské konfederace odborových svazů by se měla zvýšit celková částka rodičovského příspěvku. S tím ale autoři návrhu nesouhlasí, za dostatečnou podporu považují 220 tisíc.

Kontroverzně je vnímána ještě jedna část návrhu Marksové. Rodiče už napříště nemají přijít o rodičovský příspěvek kvůli tomu, že neposílají starší dítě do školy. Neznamená to, že by už zanedbávání školní docházky nevadilo. Prý však za to hrozí jiné tresty jako za přestupek a krácení dávek je tedy nadbytečné.

Senátní výbor kvůli financování doporučil odložit inkluzi o rok

Ústavní soud se odmítl zabývat návrhem na zrušení inkluze ve školství