Rodičovská či přídavky na děti. Žádat online bude možné o další dávky

Bankovky

Bankovky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Fronty před Úřadem práce na Praze 4
Úřad práce
Fronty před Úřadem práce na Praze 4
Fronty před Úřadem práce na Praze 4
5
Fotogalerie

Stát začíná postupně digitalizovat a zjednodušovat vyřizování a poskytování sociálních dávek. Od srpna bude možné elektronicky vyplnit a odeslat formulář pro získání rodičovského příspěvku a od září přídavků na děti.

Od začátku měsíce už lidé žádají online o příspěvek na bydlení a uprchlíci z Ukrajiny o pětitisícovou humanitární pomoc. Musejí však doložit, že jsou držiteli zvláštního víza a nemají zdarma ubytování a stravu nebo pravidelný měsíční příjem. Moderní postup šetří čas i úředníkům a také zamezuje pokusům o zneužití.

„Online varianta je přívětivá především pro žadatele, který nemusí osobně navštívit úřad a všechno vyřídí z pohodlí domova. Výhodou jsou i větší možnosti využití automatického zpracování dat, které výrazně urychlují celý proces včetně kontroly,“ potvrdil šéf mediální komunikace ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Přes aplikaci lze rovněž žádat o solidární příspěvek pro domácnosti, které poskytují ubytování válečným uprchlíkům. V srpnu pak stát hodlá spustit elektronické vyřízení jednorázové dávky pět tisíc korun na dítě do 18 let pro rodiny s loňským příjmem do jednoho milionu korun hrubého.

„Máme sociální systém, který je nastavený relativně široce, ale lidé o podpory nežádají. Snažíme se o klientský přístup, o odstraňování bariér, aby bylo možné používat elektronickou identitu. Cílem je zpřístupnit tuto formu pomoci většímu okruhu domácností,“ řekl šéf rezortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že žadatelé se mohou před úřady prokazovat například bankovní identitou.

Od července ministerstvo zjednodušilo vyřizování a poskytování příspěvku na bydlení. Žádosti je možné podávat na dálku přes nový webový formulář. Kratší jsou i papírové dotazníky pro ty, kteří jim nadále dávají přednost. Například senioři už nemusejí chodit na úřady každý rok, a navíc kvartálně prokazovat nárok na dávku až čtrnácti dokumenty. Nově je podpora na dobu neurčitou, prokazování je nutné po šesti měsících. „Lidé už nemusejí vypisovat to, co umíme sami ověřit v registrech,“ podotkl Jurečka.

Na donedávna komplikovanou cestu k této dávce poukazoval Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. „Mnozí budou krachovat a místo pomoci jim stát nabídne jen exekuce,“ varoval.

Ve hře je i další růst rodičovského příspěvku a jeho valorizace. Podle novely zákona, kterou zatím schválili poslanci, by si rodiče s nízkými výdělky mohli ještě letos zvýšit měsíční částku dávky ze stávajících maximálně deseti tisíc korun o tři tisíce. O kolik by limit mohl vzrůst v dalším období, ministr práce neupřesnil. „Kromě politické dohody jde také o to, jak zvýšení zakomponujeme do státního rozpočtu,“ uvedl.

Za přemíru byrokracie, nevyhovující informační systémy a nízkou digitalizaci je ministerstvo práce kritizováno řadu let. Od roku 2017 mělo spustit nový propojený IT systém za 1,5 miliardy korun, v minulém volebním období však cena poskočila o další miliardu. Jurečkův náměstek Karel Trpkoš na květnovém jednání sněmovního sociálního výboru řekl, že z celého projektu je připravena pouze podpůrná část, systém dávek nevznikl a rozpracovaný systém pro zaměstnanost je zastaralý. Úřady práce vyřizují agendu s aplikacemi od firmy OKsystem, která je dodavatelem ministerstva od devadesátých let.

Kolik stojí státní sociální podpora (v miliardách korun)             

Rok2014   2015  2016 2017  2018 2019  2020  2021
Výdaje35,27 35,14 35,15  34,49   35,51 34,11 47,85 44,86

Pramen: Úřad práce

Pozn.: Státní sociální podpora zahrnuje rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a příspěvek na bydlení

Počet vyplacených pětitisícových dávek pro uprchlíky

Březen 98 811
Duben 257 285
Květen274 449
Červen  216 544
Červenec  87 973 (k 15. 7. 2022)

Pramen: MPSV

Jaký je rodičovský příspěvek v roce 2022

Video placeholde
• Videohub