Rusku hrozí další snížení počtu diplomatů v Praze. Kreml: Mluvit s námi formou požadavků nemá perspektivu

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek Zdroj: Profimedia

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci
Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek a premiér Andrej Babiš
Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí
Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí
5
Fotogalerie

Rusko má čas do čtvrtečních 12:00, aby umožnilo návrat všech 20 vyhoštěných českých diplomatů na velvyslanectví v Moskvě. Pokud tak neučiní, ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek odpoledne rozhodne o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Kulhánek to řekl na tiskovém briefingu po večerním jednání s ruským velvyslancem v Česku Alexandrem Zmejevským. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že mluvit s Ruskem formou požadavků nemá perspektivu. Česká opozice gesto ministra Kulhánka schvaluje, naplňuje podle ní požadavky Sněmovny. Senát označil útok ve Vrběticích za akt státního terorismu. Evropská unie v prohlášení vydaném jménem celé sedmadvacítky odsoudila narušení české svrchovanosti a podporuje potrestání viníků.

Na postupu panuje podle Kulhánka shoda mezi ním, prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Na vyjádření českého ministra již zareagoval i Kreml. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury TASS uvedl, že mluvit s Ruskem formou požadavků nemá perspektivu. Peskov v reakci připomněl dnešní projev prezidenta Vladimira Putina. „Právě dnes prezident Putin ve svém poselství hovořil o tom, že mluvit s námi formou požadavků nemá perspektivu,“ citoval TASS mluvčího Kremlu. Důraznější vyjádření zaznělo od mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové, podle níž si Praha má nechat ultimativní tón pro diskusi uvnitř NATO.

Česká opozice krok ministra Kulhánka kvituje. Zástupci Pirátů a SPD však ultimátum jako postup v zahraniční politice odmítli. „Považuji to za správný krok, naplňující včerejší (úterní) usnesení Sněmovny z pera koalice Spolu. Doufám, že vláda zůstane v postoji pevná a rozhodná a své stanovisko nezmění,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

„Paritní zastoupení“ požaduje koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) od okamžiku, kdy vyšly najevo informace ohledně zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, doplnila Adamová. „Budeme jedině rádi, když k němu vláda konečně najde odvahu,“ uvedla.

Sněmovna mimo jiné na návrh Spolu vyzvala vládu k zásadnímu omezení početního zastoupení na ruském velvyslanectví v Praze. Také místopředseda ODS Kupka míní, že Kulhánkův krok naplňuje požadavky poslanců. „Podstatné je, že to míří k tomu, aby se vyrovnaly počty lidí v případě, že ruská strana tomu požadavku nevyhoví,“ řekl České televizi. Nevěří tomu, že Rusové český požadavek splní vzhledem k tomu, že dosud ukazují ve vztahu k ČR jen sílu.

Předseda lidovců Marian Jurečka vybídl k „nastavení proporcionality“ v počtech diplomatů a „vyčištění“ ambasády od lidí, kteří diplomaty nejsou. Podle vládních představitelů bylo 18 lidí vyhoštěných z Česka zapojených do činnosti ruských tajných služeb. „Postup, který představil nový ministr zahraničních věcí, mi přijde v této situaci správný,“ uvedl Jurečka na twitteru.

Do zahraniční politiky a této situace ultimátum rozhodně nepatří, ČR měla rovnou snížit počet ruských diplomatů v Praze tak, aby se srovnal s počtem českých diplomatů v Moskvě, řekl České televizi místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti). „Nemůžeme dělat zahraniční politiku, že v Moskvě budou rozhodovat o tom, kolik máme diplomatů, a naši diplomaté budou cestovat tam a zpátky. To není sebevědomá zahraniční politika,“ řekl. Primárním úkolem české diplomacie by podle Lipavského nyní mělo být získat podporu v zahraničí.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury ultimátum znamená, že ČR nemá zájem jednat. „Ultimáta ničemu nepomůžou a nedosáhneme svých cílů - jednání formou ultimát neskončí pro nikoho dobře,“ sdělil. Pokud nebude v Praze ani v Moskvě funkční ambasáda, zkomplikuje to podle Okamury jednání s Ruskem o ropě a plynu. Reakce české diplomacie ho překvapila, vláda podle Okamury nemá představu, jak by nynější situace měla pro ČR skončit, řekl České televizi.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je nutné počkat, jak bude Rusko reagovat. „Problém není na straně návrhu, ale na straně našeho rozhodnutí. O reciprocitě naše vláda věděla,“ uvedl Filip. Rusko na český krok reagovalo vyhoštěním dvacítky osob z české ambasády včetně zástupce velvyslance.

Podpora EU i NATO

Česku se v kauze dál dostává podpory. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl večer v prohlášení, že Evropská unie důrazně odsuzuje ilegální aktivity na českém území a je znepokojena narušením české svrchovanosti. Podle Borrella EU stojí za českou reakcí a podporuje snahu ČR o potrestání viníků. Unie naopak odsuzuje nepřiměřenou ruskou reakci a hrozby vůči Česku. K jasné a společné reakci zemí EU vyzvali během dneška předsedové hlavních politických skupin v Evropském parlamentu. Solidaritu s kroky, jež Česko podniklo kvůli možnému zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, vyjádřili i předsedové parlamentů zemí visegrádské čtyřky.

Ministr Kulhánek na twitteru uvedl, že hovořil s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Poděkoval mu za podporu ve složitých časech. „Jsem rád, že jsme krátce po mém jmenování ministrem zahraničí spolu mohli hovořit. Vážíme si toho, že stojíte za námi!“ uvedl Kulhánek. NATO se chce ve čtvrtek podrobněji zabývat vyhroceným diplomatickým sporem mezi ČR a Ruskem. Ráno se uskuteční briefing pro velvyslance v členských státech NATO. Přes videohovor se připojí i Kulhánek, jednat bude o možné podpoře Česku, řekl dnes večer v televizi CNN Prima News. Jednání se zúčastní i ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka. Do konce týdne chce Koudelka o věci hovořit s některými protějšky v EU a NATO.

Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Kulhánek zopakoval, že jeho fungování je paralyzováno.