Růst minimální mzdy ovlivňuje ostatní výdělky. Čtěte, jak si jednotlivé profese přilepšily

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ať si zkusí být popelářem…
2
Fotogalerie

V příštím roce se má minimální mzda znovu zvýšit. Pracovníci pobírající nejnižší možnou mzdu si v posledních letech přilepšují pravidelně. Poslední lednové navýšení se dotklo přibližně 150 tisíc lidí, protože spolu s minimální mzdou se zvedla i takzvaná mzda zaručená, která se odvíjí od odbornosti pracovníka.

Minimální mzda na začátku roku 2019 vzrostla o 1 150 korun, tedy z loňských 12 200 na 13 350 korun. Na 78 korun na hodinu se zároveň zvýšila i hodinova minimální mzda. Navýšení se přitom nedotklo jen těch, co jsou za svou práci nejméně odměňováni. Nejnižší možný příjem je totiž navázaný i na daňové slevy či bonusy.

Rodiče například budou moci uplatnit vyšší slevu na dani za umístění svého dítěte ve školce, takzvané školkovné. Od minimální mzdy se také určuje hranice, od které se penzistům daní důchod. Ta díky růstu minimální mzdy vzrostla z 36 600 korun na 40 050 korun. A zvýšila se i částka minimálních příjmů pro čerpání daňového bonusu na vyživované děti – ta je stanovena jako šestinásobek minimální mzdy.

Made with Visme Infographic Maker

Hodinová minimální mzda v Německu

Byť v posledních letech roste minimální mzda rychleji než ta průměrná, od té německé je ještě stále dost vzdálená. Loni se tam minimální mzda zvýšila z 8,8 eur (226 korun) za hodinu na 9,2 eur (236 korun) za hodinu a od začátku roku 2020 se má znovu zvýšit už na 9,4 eur (242 korun) za hodinu. V Rakousku institut minimální mzdy není zaveden.

Zaručená mzda

Růst minimální mzdy v Česku se týká i zaručené mzdy, kterou v roce 2007 zavedl zákoník práce jako nejnižší možný výdělek pro zaměstnance, jejichž mzda není sjednána v kolektivní smlouvě, a pro zaměstnance ve veřejných službách, veřejné správě a ve státní službě. Zaručená mzda se týká celé řady zaměstnání, které jsou rozděleny do osmi skupin.

1. skupina

Pomocnice v kuchyni, šička, skladník – manipulace s předměty do 15 kilogramů, pomocník v obchodě, uklízečka, doručovatel zásilek a další nekvalifikované práce. 1. a 2. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

Minimální mzda se v roce 2019 zvýšila o 1 150 korun na 13 350 korun.

2. skupina

Řemeslník nebo dělník na stavbě, skladník – manipulace s předměty nad 15 kg, popelář či sanitář, trafikant, domovník či školník a ochranka objektů, řidič osobních aut, kuchař jednoduchých jídel, pokojská, kontrolor a třídič v balírnách, obsluha balicích linek apod. 3. a 4. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

Minimální mzda se v roce 2019 zvýšila o 1 240 na 14 740 korun.

3. skupina

Zedník či klempíř, instalatér a topenář – jednodušší práce, opravář elektrických či tepelných spotřebičů, holič a kadeřník, prodavač, kuchař – běžné druhy teplých jídel, pokladní, číšník či barman, pracovník na počítači – databáze, tabulky apod., účetní, fakturant – jednodušší práce, automechanik, strojvedoucí metra, řidič aut nad 9 míst nebo nad 3,5 t, ošetřovatel, zubní instrumentář, řezník na jatkách apod. 5. a 6. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

Minimální mzda se v roce 2019 zvýšila o 1 380 na 16 280 korun.

4. skupina

Zdravotní sestra všeobecná, porodní asistentka, instalatér, topenář – složitější práce, průvodce – tlumočník, organizátor, jednání se zahraničními partnery, účetní – veškerá agenda kolem mezd, údržbář jednodušších zařízení a staveb, kuchař specialista – náročné menu, krejčí v modelové a zakázkové výrobě, automechanik – diagnostika a odstranění závad na elektronice, strojvedoucí na vedlejších tratích apod. 7. a 8. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

Minimální mzda se v roce 2019 zvýšila  o 1 570 na 17 970 korun.

5. skupina

Řidič autobusu pro víc než 16 osob, mistr, dispečer, záchranář, personální a mzdový účetní – zajišťování agendy, průzkumník trhu, daňový expert – jednání s finančním úřadem, kalkulace, správce rozsáhlého majetku, programátor, správce IT, podpora pro zaměstnance firem, učitel ve školce, instruktor v autoškole, projektant staveb nebo jednodušších sestav apod. 9. a 10. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

Minimální mzda se v roce 2019 zvýšila  o 1 750 korun na 19 850 korun.

6. skupina 

Obchodní referent – mezinárodní obchodní vztahy, tvorba cen, organizace prodeje, programátor (vývoj, návrh systémových komponent) a správce sítě (náročnější úkoly), tvůrce koncepce IT systémů, samostatný projektant rozsáhlých a náročných staveb apod. 11. a 12. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

Minimální mzda se v roce 2019 zvýšila o 1 900 na 21 900 korun.

Jak vzrostla minimální mzda v minulém roce? Více zde >>>

7. skupina

Finanční expert, expert na marketing, expert IT, programátor – vývoj nových programů a systémů, vyučují na VŠ, lékař, zubař, farmaceut apod. 13. a 14. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

Minimální mzda se v roce 2019 zvýšila  o 2 080 na 24 180 korun.

8. skupina

Finanční a obchodní ředitel, makléř na finančním a kapitálovém trhu, náročné tvůrčí systémové práce apod. 15. a 16. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

Minimální mzda se v roce 2019 zvýšila o 2 300 korun na 26 700 korun.