S návrhem povýšit šéfa špionů Stropnický naráží. Na Sobotku a Chovance

Martin Stropnický, Milan Chovanec

Martin Stropnický, Milan Chovanec Zdroj: ctk

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)
Prezident Miloš Zeman zahájil 22. ledna rozhovory s kandidáty na členy budoucí vlády. Na snímku přichází Martin Stropnický nominovaný hnutím ANO na post ministra obrany.
Martin Stropnický ( ANO) již připouští koaliční jednání
Jan Beroun
Alí Fajád vychází ze soudní síně Městského soudu v Praze, který řešil jeho vydání společně se dvěma dalšími muži podezřelými ze spolupráce s teroristy do USA (Praha, 18. prosince 2014)
7
Fotogalerie

Aféra kolem únosu pětice Čechů v Libanonu komplikuje jmenování ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna a jeho zástupce do generálských hodností.

Ve funkcích šéfa jedné ze tří tajných služeb v zemi a jeho pravé ruky jsou stále jen plukovníci. Těch jsou přitom v české armádě na dvě stovky. Návrhy ministra obrany Martina Stropnického (ANO) povýšit do hodností brigádních generálů ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna a jeho zástupce Libora Jílka už dvakrát shodila vláda ze stolu. Podle informací E15 naráží Stropnický na premiéra Bohuslava Sobotku a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD).

Stropnický návrh neúspěšně prosazoval už dvakrát. Pokud vláda s povýšením souhlasí, nové generály jmenuje prezident republiky. Beroun s Jílkem se však výložek se zlatou hvězdou a zlatým lemováním zatím nedočkali.

„Je za tím aféra kolem únosu pětice Čechů v Libanonu, mezi nimiž byl i příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík, kterému služba neposkytla krytí,“ uvedl zdroj blízký vládě v narážce na skutečnost, že pod Chovance spadá Úřad pro zahraniční styky a informace. Právě civilní rozvedka měla vojáky před vysláním Psíka varovat. Ti ji však neposlechli a pustili se na vlastní pěst do akce, která skončila mezinárodní blamáží.

Česko muselo v únoru propustit z vazby Libanonce Alího Fajáda a vydat ho výměnou za zadržované Čechy libanonským úřadům. Fajáda zatkly české orgány na žádost USA, kde měl být souzen kvůli podezření z napojení na teroristy. Američané vydání Fajáda ostře zkritizovali. Výměnu navíc potvrdil médiím sám Stropnický. To byl další přešlap, protože oficiální místa se k podobným záležitostem vyjadřují nanejvýš zdrženlivě.

„Otřesné amaterství zpravodajců,“ komentoval aféru bývalý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg z opoziční TOP 09. „Nekompetentnost vojenské rozvědky je zcela neuvěřitelná. Místo toho, aby zajistila krytí svému agentovi na špatně připravené akci, přivedla do nebezpečí života další čtyři lidi,“ řekl poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.