Schválení unijních směrnic vázne. Česku hrozí citelné pokuty

Implementace evropských směrnic vázne.

Implementace evropských směrnic vázne. Zdroj: Profimedia.cz

Kvóty pro evropskou tvorbu na streamovacích platformách, úprava autorského zákona nebo nová pravidla pro e-shopy. To jsou příklady směrnic, které už mají být několik měsíců schválené českým parlamentem. Zatím se tak kvůli zablokovanému parlamentu nestalo. V krajním případě hrozí Česku pokuty od Evropské komise.

Směrnice Evropské unie dávají členským státům prostor pro úpravu tak, jak to národním parlamentům vyhovuje. Na rozdíl od nařízení se tak v jednotlivých státech mohou směrnice lišit. Členské země však mají předepsanou lhůtu, dokdy by měly směrnice implementovat do svých právních řádů. 

V praxi ovšem mají členské země problémy se včasným schválením. „Je to poměrně častý jev u nás i v ostatních členských státech EU, nicméně delší prodlení s transpozicí, tedy například více než dva roky, jsou spíše výjimkou,“ uvádí společník právní kanceláře Havel & Partners a expert na právo EU Petr Kadlec. 

„Konkrétně Česká republika měla v minulosti se včasnou transpozicí obrovské potíže. Bylo s ní vedeno nejvíce řízení pro porušení unijního práva, v dnešní době už to ale není tak zásadní,“ upřesňuje docent Petr Michal z Univerzity Palackého v Olomouci. 

Také podle posledních dat, která se vztahují k roku 2020, patřila Česká republika v tomto ohledu k nejhorším členským státům. Kvůli zpožděnému přijetí evropské legislativy se může Česká republika dostat před Soudní dvůr Evropské unie, pokud by se Evropská komise rozhodla kvůli některému z případů přikročit k řízení o porušení Smlouvy o fungování EU, v krajním případě hrozí státu citelné pokuty. 

„Pokud se navíc v důsledku nečinnosti nebo pomalé činnosti státu nebudou moci jednotlivci domoci svých práv, která jim směrnice zakládá, mohou na státu požadovat náhradu škody,“ upřesňuje Michal.  

Očima guvernéra: Hodnota koruny

Video placeholde
Očima guvernéra: Hodnota koruny • Videohub

Česko v tom ovšem není jediné. „Rozhodně to není jev týkající se jen ČR. Například s implementací autorskoprávní směrnice je aktuálně v prodlení více než dvacet členských států,“ uvádí expert na evropské právo a bývalý europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda. Právě autorská směrnice je jednou z priorit vlády Petra Fialy, její implementace je zahrnuta v programovém prohlášení. Směrnice byla schválena v prvním čtení Poslanecké sněmovny, stejně daleko se v legislativním procesu dostala i v předešlém volebním období. 

Problém to je i z hlediska jednotného trhu, což je jedna ze základních priorit evropské integrace. „Problémové to samozřejmě je především pro pokrok v evropské spolupráci. Neprovedení přijatých závazných směrnic znamená, že v konkrétní věci přetrvávají rozdíly mezi úpravami jednotlivých členských států,“ říká Svoboda. „Do unie jsme ale přece vstupovali ne proto, abychom se vyhýbali sankcím, ale abychom společně s dalšími budovali propojenou Evropu,“ doplňuje. 

Jedním z důvodů pomalé implementace evropské legislativy je zablokovaný parlament. „Legislativy je opravdu velké množství, což ale platí pro všechny státy. Poslední dva roky ale funguje legislativa kvůli pandemii v krizovém režimu, který měl z pochopitelných důvodů i jiné priority. Specificky český problém je pak prakticky úplné zablokování parlamentu před loňskými volbami,“ upřesňuje Petr Michal. 

Svoboda nabízí jiný pohled na důvody prodlení. „Spíše to může být politická citlivost jako právě například autorskoprávní směrnice či v minulosti GDPR, anebo obyčejná nedbalost,“ myslí si Svoboda.