Schwarzenberg: Nečas byl vzorný žák, který nebyl připraven na pokušení

Spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě. Na Nagyovou čekal před věznicí Petr Nečas.

Spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě. Na Nagyovou čekal před věznicí Petr Nečas. Zdroj: ctk

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v rozhovoru pro rakouský týdeník Profil pustil do hodnocení skandálu Petra Nečase, kdy šéfka jeho kabinetu a zároveň partnerka Jana Nagyová neoprávněně úkolovala tajné služby. Aféra nakonec smetla Nečasovu vládu a stála i Schwarzenberga místo ministra zahraničí. Šéf TOP 09 v interview nešetřil ani rakouské politiky.

„Petra Nečase mi je líto,“ odpovídá Schwarzeneberg rakouskému novináři a přibližuje mu Nečasův charakter: „Viděli jste fotografii jeho šéfky kabinetu? Byl jako vzorový žák, který se ale nedozvěděl, jaké pokušení ho čeká za zdmi školy. Když s tím byl jako dospělý konfrontován, byl bezmocný.“

Dále Schwarzenberg říká, že přestože mu korupce v Čechách a například v rakouské spolkové zemi Korutany přijde podobná, horší je to v Česku, protože zde korupce probíhá drzejším způsobem.

Ani rakouští politici ale v hodnocení Schwarzenberga příliš neuspěli. Rakouskému šéfovi diplomacie Michaelu Spindeleggerovi vytknul, že „nemá o zahraniční a evropskou politiku zcela zájem“.

Navezl se i do obou velkých rakouských stran, lidovců a sociálních demokratů, které jsou podle Schwarzenberga „nudné a sklíčené“, jejich politikům pak chybí osobní odvaha.

Zároveň upozornil na současné splývání pravicové a levicové politiky v Evropě. Jako příklad uvedl německou kancléřku Angelu Merkelovou, která pro své křesťanské demokraty převzala několik sociálnědemokratických myšlenek: „CDU je dnes opravdu sociálnědemokratická strana,“ prohlásil Schwarzenberg.

Schwarzenberg už poněkolikáté otevřeně v rakouských a německých médií rozebíral českou politickou scénu. Naposledy minulý měsíc se postaral o pozornost, když v rakouském deníku Kleine Zeitung postup sestavování vlády prezidenta Miloše Zemana označil za pokus o převzetí moci.

„Tuto čistě formální interpretaci ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu,“ prohlásil v červenci předseda TOP 09.