Šéf Česko-čínského podnikatelského fóra: Hedvábná stezka je vlivová platforma, obavy ale nemám

Prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem Zdroj: ctk

Bezpečnostní informační služba (BIS) varuje před pronikáním ruského a čínského vlivu do Česka. Vojenské zpravodajství jako možného strašáka vidí i projekt nové Hedvábné stezky. Prezident Česko-čínského podnikatelského fóra Tomáš Hülle však obavy z velkého mezinárodního projektu Pekingu mírní. „Určitě se jedná o vlivovou platformu, ale obdobných mezinárodních iniciativ, byť ne tohoto rozsahu, po světě existují stovky,“ říká pro E15.cz. Skepticky se staví i k samotným zprávám BIS.

Co říkáte na zprávu BIS, podle které čínští zpravodajci zvýšili svou aktivitu v Česku?

Zprávu jsem nečetl, ale předpokládám, že to bude obdobná zprávě z předchozích let. Obecně na tyto otázky musí dokázat zodpovědět jen a jen BIS, protože jako jediná dobře ví, jaké jsou jejich zdroje. Pocitově mi připadají vždy informace tendenční a nekonkrétní, ale rozumím tomu, že BIS nemůže jmenovat konkrétní aktivity, jednotlivce či skupiny. Bez toho se ale velice obtížně reaguje na otázku, protože je to spíše akademická než praktická diskuse.

Čína se podle BIS v loňském roce méně soustředila na ovlivňování, naopak více aktivit směřovala do zpravodajského pronikání. Může to souviset s útlumem investičních aktivit kolem CEFC?

Přenastavení strategie samozřejmě s dílčím neúspěchem tažení CEFC souviset může, ale nemám informace o tom, zda-li jsou tyto dvě záležitosti vůbec nějak spojené.

Vojenské zpravodajství varuje před novou Hedvábnou stezkou, ta prý bude pro EU zdrojem obav. Oprávněně?

Já tyto obavy nesdílím. Určitě se jedná o vlivovou platformu, ale obdobných mezinárodních iniciativ, byť ne tohoto rozsahu, po světě existují stovky. Již po několik let přitom platí, že samotný obsah se teprve musí naplnit. Je to spíše velice široce zadefinovaná vize vzájemné propojenosti, ale podobných vizí vymýšlejí politici desítky neustále. Rozdílem je, že tato je podpořena čínským kapitálem a půjčkami. Pokud ale bude sloužit k rozvoji přeshraniční spolupráce a obchodu, tak nechápu její riziko.

Nemáte obavy, že byste mohl v rámci Česko-čínského podnikatelského fóra (CCEF) jakkoli, byť nevědomky, napomáhat čínským zpravodajcům?

V případě CCEF to je prakticky vyloučeno, protože všechny firmy se kterými jsme v minulosti spolupracovali či spolupracujeme, známe velice dobře. Nejsme obchodní komorou se stovkami firem, které se navzájem neznají a vedení komory často důkladně nezná ani je. Je tedy nesmírně obtížné si představit situaci, že by čínské zpravodajství nějak infiltrovalo takto poměrně uzavřenou platformu.