Šéf poslanců ČSSD: Peníze pro Altnera nemáme, musíme si vzít úvěr

Roman Sklenák (ČSSD)

Roman Sklenák (ČSSD) Zdroj: E15/Michael Tomes

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák považuje za nejpravděpodobnější variantu, že si strana na soudem uloženou platbu bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi vezme úvěr. O úhradě dlužné částky 18,5 milionu korun a dalších více než 300 milionů kvůli smluvní pokutě rozhodl pražský městský soud. Prezident Miloš Zeman za viníky penále označil své následovníky v čele sociální demokracie.

Ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec potvrdil, že strana je připravena zaplatit, ale zároveň uvedl, že si sociální demokracie podá dovolání. Podle analytika společnosti Colosseum Františka Bostla financování soudem vyměřené částky ČSSD na existenci neohrozí.

Vzhledem k tomu, že strana ještě nemá písemné vyhotovení rozsudku, nepadaly podle Sklenáka na čtvrtečním mimořádném jednání grémia ČSSD konkrétní návrhy. Varianta úvěru je ale nejpravděpodobnější, řekl Sklenák. „Sociální demokracie nemá k dispozici částku 340 milionů, ale předpokládáme vzhledem k majetku, že by neměl být problém získat úvěr,“ uvedl.

Také Chovanec připustil, že strana úhradu vyřeší navýšením úvěru. „Soud bereme jako platný,“ řekl novinářům v Ostravě. Přesto si sociální demokracie podá dovolání. „Budeme hledat právní nástroje, jak se domoci svých práv. Jsou tam věci, které se dají rozporovat,“ řekl. Například podle něj nebylo vyhověno námitce ČSSD na podjatost. „Osoba, která nás žalovala, měla blízko k lidem, kteří rozhodovali,“ řekl.

Chovanec: Není to likvidační

Výši částky pak označil za nepříjemnou. Odmítl, že by byla likvidační. „Časy budou krušnější. Budeme muset šetřit,“ uvedl Chovanec. Jednání o řešení problému by podle Sklenáka měla pokračovat příští týden ve středu, místopředseda strany pro hospodaření Martin Starec má do té doby předložit alternativy řešení.

„Budou zpracovány podklady, na základě který bychom měli rozhodnout. Jsme připraveni to rozhodnutí (soudu) akceptovat,“ řekl Sklenák. Mluvčí strany Eva Gregorová řekla, že termín dalšího grémia ještě pevně stanoven nebyl. Závisí hlavně na přesném návratu premiéra a předsedy strany Bohuslava Sobotky z cesty do Spojených států amerických.

Lidový dům, sídlo ČSSDLidový dům, sídlo ČSSD|ctkLidový dům, zdroj: ČTK

Zeman, který smlouvu o zastoupení v roce 1997 s Altnerem podepsal, má za viníky penále své následovníky v čele ČSSD Stanislava Grosse, Vladimíra Špidlu, Jiřího Paroubka a Sobotku. Od Zemanova odchodu z čela strany v roce 2001 prý 15 let předstírali, že je všechno v pořádku a nechali pokutu „vesele nabíhat do astronomických výšin“. Altner patří mezi ty, kdo významně přispěli k pozitivnímu vyřešení celého sporu o Lidový dům, míní Zeman.

Soud dnes také odvolal policejní pátrání po Altnerovi, které policisté zahájili loni koncem listopadu. Je stíhaný kvůli zpronevěře víc než 800 tisíc korun, za což mu hrozí dva až osm let vězení. Protože se neúčastnil řízení, bylo stíhání dosud vedeno jako proti uprchlému. Pátrání bylo odvoláno, protože se prokázalo, že Altner ve čtvrtek navštívil jednání civilního soudu ve sporu s ČSSD. Kauzu začne soud projednávat 27. dubna.

Politická skandalizace

Altner uvedl, že mu obvodní soud zasílal na adresu v Praze 10 exekuční zásilky, v trestních věcech mu ale písemnosti posílal na úřad, kde byl proti své vůli zaregistrován k trvalému pobytu. Trestní stíhání i proto považuje za politickou skandalizaci a kriminalizaci, která ho má zastrašit, aby upustil od vymáhání vysoké částky po ČSSD, dosáhne prý ale pravého opaku. Altner uvedl, že nemíní přistoupit ani na splátkový kalendář.

Stranu by financování soudem uložené platby ve výši 337 milionů podle analytika Františka Bostla nemělo ohrozit na existenci. Podle výroční finanční zprávy za rok 2015 totiž operovala ČSSD loni s příjmy více než 380 milionů korun. V roce 2014 to bylo dokonce 455 milionů. I Bostl odhaduje, že strana na zaplacení 320 milionů využije zřejmě úvěrové financování. Dluh strany by se tak zvýšil na více než půl miliardu, dodal.

„Jelikož jde o jednu z nejsilnějších stran v Česku a dle současných preferencí voličů by se na tomto nic nemělo v dohledné době změnit, lze předpokládat i nadále vysoké státní příspěvky na chod strany, které se za posledních pět let pohybují okolo 150 milionů ročně,“ upozornil Bostl.

Neočekává ani jakékoliv úspory na předvolebních propagacích i s ohledem na poměrně stabilní příjmy z darů a z členských příspěvků, které v roce 2015 činily více než 20 milionů korun. Celá kauza by tedy podle něj měla pouze znepříjemnit vnitřní fungování ČSSD, nikoliv však na úkor oslabení její pozice na české politické scéně.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD. Podle aktuálního vyjádření strany tuto smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.