Šéf senátorů STAN bojkotuje bývalého odboráře Štěcha, nechce ho v čele komory

Senátní volby 2016

Senátní volby 2016 Zdroj: ČTK

Povede Senát. Sociálnědemokratický senátorMilan Štěch, dlouholetý šéf nejsilnější domácí odborovécentrály, se stane druhým nejvyšším ústavním činitelemv zemi. Na předsedu Senátu ho nominoval klub ČSSD.
Novým předsedou Senátu byl zvolen Milan Štěch z ČSSD
Jan Hamáček, nový předseda Sněmovny a bývalá předsedkyně Miroslava Němcová
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček, kandidát strany na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, vystoupili 25. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.
Jan Hamáček
6
Fotogalerie

Volba částečně obměněného vedení Senátu se komplikuje. Klubu Starostů vadí, že současný předseda komory Milan Štěch opakovaně potvrdil dohodu čtyř k Číně.

Předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí Jan Horník oznámil, že nemůže nyní dodržet dohodu o povolebním uspořádání Senátu včetně znovuzvolení jeho předsedy Milana Štěcha (ČSSD). Zdůvodnil to tím, že ústavní činitelé včetně Štěcha v úterý navzdory kritice potvrdili platnost svého prohlášení o respektu k Číně. Horník to dnes sdělil ČTK s tím, že kvůli tomu na čtvrtek svolal jednání svého klubu.

TOP 09, která má v Horníkem vedené frakci své dva zástupce, v úterý vyzvala senátory, aby zvolili předsedou komory toho, kdo odvolá podpis šéfa Senátu pod pročínským prohlášením.

Horník očekával, že na úterní schůzce k zahraniční politice ústavní činitelé, tedy prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Štěch přehodnotí své "poníženecké prohlášení". "Že na základě reakce veřejnosti a velké části politického spektra dojde k určité sebereflexi signatářů prohlášení nebo alespoň pana předsedy Štěcha," uvedl Horník.

Ústavní činitelé se v úterý podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) shodli na tom, že postupovali správně. "Potvrdili jsme si, že ten postup byl správný a nevidíme v tom žádný problém," uvedl Zaorálek. Prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a konstatuje, že schůzky některých českých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou "nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky".

Horník poukázal na to, že prohlášení neodpovídá závazku z dohody o strategickém partnerství. V ní si ČR a Čína mimo jiné potvrdily "společný závazek ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnosti a vzájemné úcty". Olej do ohně přililo podle Horníka i Zaorálkovo přirovnání dalajlamy k sudetoněmeckému vůdci Konradu Henleinovi, byť se za to ministr později omluvil.

Toto vše podle Horníka zpochybnilo jeho mandát k dohodám o povolebním uspořádání Senátu. "Nejsem momentálně schopen potvrdit dodržení smlouvy uzavřené podáním ruky s předsedy klubů ČSSD a KDU-ČSL," dodal. Proto chce věc probrat ve čtvrtek s ostatními členy klubu