Šéf žalobců podal dovolání v Dalíkově kauze. Trest je prý příliš nízký

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: ctk

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v kauze lobbisty Marka Dalíka. Dovolání zpochybňuje výši uloženého trestu, je prý pod běžnou sazbou pro danou právní kvalifikaci, sdělil Zemanův mluvčí Petr Malý. Dalík dostal čtyři roky v kauze související s nákupem vozidel Pandur pro českou armádu, ve čtvrtek nastoupil do vězení.

Na podané dovolání upozornila Česká televize. Mimořádný opravný prostředek směřující k Nejvyššímu soudu podal už dříve také sám Dalík. Městský soud v Praze by nyní měl podněty spolu se spisem předat do Brna. Nejvyšší soud bude tedy případ přezkoumávat hned ze dvou úhlů. Dovolání nemá samo o sobě odkladný účinek.

Vrchní soud v Praze uznal Dalíka vinným z pokusu o podvod se škodou vysokého rozsahu a uložil mu čtyři roky vězení, zatímco prvostupňový městský soud mu předtím vyměřil pět let plus peněžitý trest.

Rozpětí pro daný paragraf činí pět až deset let. „Nejvyšší státní zástupce se s argumentací Vrchního soudu v Praze neztotožnil, když měl za to, že trest měl být obviněnému ukládán nikoli mimo (pod) stanovenou trestní sazbu, ale v jejím rámci,“ uvedl Malý.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. Lobbista vinu celou dobu popírá.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Dalík ve středu odjel do zahraničí. Následně se v médiích objevily spekulace, jestli do vězení nastoupí. Termín pro nástup do výkonu trestu mu měl vypršet ve čtvrtek v 16:00, Dalík přijel zhruba o 20 minut dříve.

Dalík - kdysi vlivný muž z éry Mirka Topolánka
Profesní dráhu začal v 19 letech jako úředník na Hradě za prezidenta Václava Havla, později se dal na podnikání v oblasti public relations a nejvíce se o Marku Dalíkovi (41) psalo jako o pravé ruce někdejšího předsedy ODS Mirka Topolánka, který byl v letech 2006 až 2009 premiérem. Tehdy byl Dalík vlivným člověkem, jeho mediální agentura prosperovala a jeho kariéra byla na vrcholu. Tento týden nastoupil do vězení, kde si má odpykat čtyřletý trest kvůli kauze nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Dnes ale podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dovolání, ve kterém zpochybnil výši uloženého trestu. Rozpětí pro daný paragraf totiž činí pět až deset let vězení.

S bývalým premiérem a šéfem ODS se seznámili v roce 1999, kdy byl Topolánek senátorem za Ostravsko a Dalík se pohyboval v oblasti public relations. V době Topolánkovy vlády byl Dalík často po jeho boku, dokonce si koupil byt ve stejném domě. Podle informací v médiích měl i výrazný podíl na Topolánkově politické strategii.

Ke spekulacím o tom, že až díky známosti s Topolánkem si vydělal velké peníze, řekl: „Kdybych nepotkal ve svém životě Topolánka - navíc jsem ho nepotkal jako úplný chudák, ale jako majitel relativně prosperující PR agentury -, tak si myslím, že jsem mohl dělat úplně jiné věci. Otázkou je, jestli bych vydělal víc nebo míň peněz, kam bych se dostal nebo nedostal. Připomínám, že k našemu spojení došlo kolem roku 1999, kdy byly možnosti obrovské a spousta dnešních miliardářů měla v té době míň než já a byli i podobného věku.“

V jednom z nedávných rozhovorů pro server Neovlivní.cz ale přiznal, že po boku Topolánka si vydělal desítky milionů korun. Díky Dalíkově postavení u premiéra totiž Dalíkova PR agentura New Deal Communication měla jako lobbistická kancelář snazší přístup k potenciálním klientům. Nejvíce si prý vydělal díky obchodům s nemovitostmi a výtvarným uměním.

Dalíkovo jméno se více začalo objevovat v médiích v srpnu 2004 v souvislosti s kauzou údajného uplácení exposlance US-DEU Zdeňka Kořistky. Dalík byl jedním z emisarů ODS, které Kořistka obvinil, že mu nabízeli deset milionů korun, když nepodpoří tehdejší vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Policie obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z podplácení, obvinění se ale neprokázalo, případ byl odložen.

V době Topolánkovy éry nebyl Dalík v ODS příliš populární. V rozhovoru pro MfD použil příměr se spolupracovníkem Adolfa Hitlera Martinem Bormannem: „Když si čtete memoáry nebo biografie nacistických pohlavárů, tak tam se jako červená nit táhne nenávist všech k Martinu Bormannovi. A proč? Protože byl blízko k Hitlerovi, protože mu Hitler věřil, takový člověk je vždycky neoblíbený.“ Pro média se Dalík stal symbolem údajných vazeb vedení ODS na podnikatele a lobbisty, jejichž záměry často vzbuzovaly pochybnosti. „Dalík byl spojkou do byznysu i k regionálním bossům, s nimiž dohadoval, jak si obchody rozdělí a jak se kdo má chovat ve stranických záležitostech,“ napsal v květnu 2012 týdeník Euro.

Tyto vazby ODS dlouhodobě poškozovaly - příkladem je známá kauza Toskánsko, která vznikla v létě 2009 po zveřejnění tajně pořízených fotografií z Topolánkovy dovolené v Itálii. Byl na nich zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů.

Na přelomu let 2006 a 2007 se Dalík podle médií podílel na vyjednávání podpory koaliční Topolánkově vládě, kterou nakonec podpořili dva sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. V roce 2009 se Dalík údajně pokoušel jménem premiéra přesvědčit redaktora České televize, aby stáhl reportáž o policejním vyšetřování bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa.

V květnu 2011 média informovala o tom, že Dalík podle výpovědi někdejšího zaměstnance firmy Steyr v roce 2007 žádal 18 milionů eur (480 milionů korun) za to, že česká vláda bude pokračovat v nákupu transportérů Pandur. Dalík to popřel. V souvislosti s údajnými úplatky v kauze pandurů obvinila policie Dalíka v říjnu 2012. V květnu 2014 byl obžalován z pokusu o podvod; podle vyšetřovatelů slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když na ni neměl ve skutečnosti vliv.

Letos v únoru soud Dalíka poslal na pět let do vězení za korupci a vyměřil mu též peněžitý trest pět milionů korun. Dalík se odvolal a v květnu pražský vrchní soud o rok zmírnil původní rozsudek; snížil i pokutu, a to na čtyři miliony korun.

Před nástupem do vězení dal Dalík několik rozhovorů, v nichž opět odmítl svou vinu a popsal svou verzi celého případu. Řekl také, že ho Topolánek zklamal tím, že ho u soudu nepodržel a že na něho prý ani nebylo spolehnutí. „Koupil jsem třeba podíl ve firmě a byli jsme domluveni, že mi půlku zaplatí a budeme to mít napůl. On mi to nikdy nezaplatil,“ řekl magazínu Neovlivní.cz. Podle Dalíka šlo o koupi poloviny tenisového areálu s hotelem ve Vestci u Prahy. Jakmile prý vyjde na svobodu, opustí Dalík Česko.

Dalík se narodil 14. ledna 1975 v Brně. Absolvoval bakalářské studium politologie a mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních věd UK a při studiu v letech 1994 až 1997 pracoval jako stážista v Kanceláři prezidenta republiky. Od roku 1999 byl podle médií Topolánkovým poradcem, v lednu 2000 si založil PR agenturu New Deal Communications. V letech 2002 až 2014 figuroval jako předseda představenstva. V roce 2003 se stal členem ODS.