Šéfovi Olea Jirounkovi dal soud osm let vězení za padělanou směnku

Kamil Jirounek

Kamil Jirounek Zdroj: CTK

Spoluzakladatel firmy Oleo Chemical Kamil Jirounek má jít na osm let do vězení kvůli kauze padělané směnky na 127 milionů korun. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Praze, který ho v minulosti obžaloby zprostil. Verdikt ale zrušil odvolací soud, a tak se musel případ projednat znovu. Rozhodnutí není pravomocné. Jirounek vinu odmítá a proti rozsudku se hned odvolal. Kauzu tak opět projedná pražský vrchní soud.

Jirounek si podle obžaloby opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek pohledávku oficiálně koupil a chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení.

Směnka má svůj původ v roce 2002, kdy prý peníze Vařekovi půjčil muž, který žil jako bezdomovec v Praze. Směnka pak prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který je druhým obžalovaným v této kauze. Soud upustil od jeho potrestání, protože dostal pět let vězení v jiné kauze. Podle soudu pomohl kauzu rozkrýt, přiznal se a jeho podíl na padělání směnky byl minimální.

Nová nahrávka

Soud oba muže dříve zprostil obžaloby. Odvolací soud toto rozhodnutí zrušil, nařídil doplnění důkazů, a tak se musel kauzou zabývat znovu. Jedním z důkazů, který změnil původní rozhodnutí, byla audionahrávka policie pořízená při vyšetřování jiného případu, který se týkal mafiánské skupiny zabývající se paděláním směnek. Tento gang nejspíš Jirounkovi směnku zajistil.

„Soud má ze nesporné, že byla uplatněna falešná směnka,“ řekl předseda trestního senátu Ivo Zelinka. Podle soudu si opatřil a uplatnil směnku úmyslně a reagoval tak na žalobu ze strany Vařeky, který chtěl po Jirounkovi vymáhat podobnou částku, kterou předtím investoval do Oleo Chemical.

Jirounek po jednání uvedl, že ho zcela rozdílný rozsudek překvapil. Podle něj se totiž při novém soudním jednání neobjevily žádné nové důkazy. „Nepřineslo to nic nového, co by mělo svědčit ve prospěch obžaloby,“ podotkl Jirounek.

Obžaloba měla původně i druhou část, podle které si Jirounek v letech 2009 a 2010 půjčil od Vařeky přes 96 milionů korun. Při půjčování peněz ale podle spisu věděl, že dluh nevrátí do slíbené lhůty a peníze utratil pro vlastní potřebu. Tato tvrzení obžaloby však nebyla prokázána a šéf petrochemické firmy byl v této části pravomocně zproštěn obžaloby v loňském roce.

Jirounek figuruje i v dalších případech. Jeden z nich se před pražským městským soudem týká údajného vyvádění peněz z firmy Oleo Chemical, kde figuruje s obchodním partnerem Michalem Urbánkem, lobbistou Ivo Rittigem a dalšími. Další kauza se týká údajného úvěrového podvodu, za který jej soud nepravomocně poslal na pět let do vězení. Odvolací soud však tento verdikt zrušil a justice bude muset případ znovu projednat. Jirounek v minulosti odmítl obvinění i v těchto kauzách.

Výběr informací o kauzách kolem společnosti Oleo Chemical
- Současný soudní spor se týká falešné směnky na 127 milionů korun, kterou disponuje jeden ze zakladatelů firmy Oleo Chemical Kamil Jirounek. Jirounek si podle obžaloby v letech 2009 a 2010 půjčil přes 96 milionů korun od spolumajitele příbramské firmy Ravak Jindřicha Vařeky staršího. Peníze prý utratil pro vlastní potřebu. Tato tvrzení obžaloby však nebyla prokázána a šéf petrochemické firmy byl v této části pravomocně zproštěn obžaloby.
- Podle obžaloby si Jirounek opatřil dokumenty a falešnou směnku na 127 milionů korun, podle nichž měl Vařeka dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek pohledávku oficiálně koupil a chtěl peníze od Vařeky vymáhat v civilním řízení. V říjnu 2014 Krajský soud v Praze Jirounka v kauze směnky zprostil obžaloby. Podle soudu se nestaly trestné činy podvodu ani padělání platebního prostředku, které popisovala obžaloba. Odvolací soud loni v květnu nařídil doplnění důkazů a tak osvobozující verdikt v této části případu zrušil. Soud dnes rozhodl, že Jirounek má jít na osm let do vězení. Rozhodnutí není pravomocné. Jirounek vinu odmítá.
- Další spor kolem společnost Oleo Chemical se týká sporů o 750 milionů korun, které Ravak v letech 2008 až 2011 Oleu půjčil. Majitelé Olea Chemical se v roce 2008 dostali do finančních problémů. Peníze poskytli manažerům Kamilu Jirounkovi a Michalu Urbánkovi výrobce bazénů a koupelen Ravak a jeho majitelé, rodiny Vařeků a Kreysů.
- Loni v říjnu soud označil za úvěrový podvod půjčku 160 milionů korun od Vařeků a Kreysů a Jirounka nepravomocně poslal na pět let do vězení. Soudkyně Kateřina Radkovská ve svém rozsudku konstatovala, že Jirounek vylákal od firmy Ravak peníze na základě nepravdivých a mylných dokumentů. Letos odvolací soud rozsudek zrušil a justice bude muset případ znovu projednat.
- Jirounek obvinění odmítá a za příčinu některých kauz označuje obchodní spory, které vede s majiteli firmy Ravak. Majitelé Ravaku se díky investicím stali spolumajiteli společnosti Oleo Chemical - podle zápisu z valné hromady z loňského března drží Jindřich Vařeka, Jindřich Vařeka mladší, Jiří Kreysa a Patrik Kreysa každý po deseti kusech kmenových akcií na jméno (z celkového počtu 200 kusů). Dalšími akcionáři jsou dle zápisu panamská společnost Marathon Holdings (128 kusů akcií) a Michal Urbánek (32 akcií). Majitelé Ravaku na valné hromadě mimo jiné zpochybnili vlastnictví panamské společnosti.
- Podle vyjádření Kamila Jirounka na valné hromadě loni v říjnu, na které odstoupil z funkce člena představenstva Oleo Chemical, byla proti jeho osobě podána více než desítka trestních oznámení ze strany minoritních akcionářů Oleo Chemical.
- Jirounka a Oleo Chemical se týká i v další kauza, kterou v současnosti řeší soud. V kauze údajného vyvádění peněz z firmy figuruje s obchodním partnerem Urbánkem, lobbistou Ivo Rititgem a dalšími. Žalobce tvrdí, že desítka obžalovaných se podílela na vyvedení 20 milionů korun z firmy na Rittigovy účty cestou smluv na poradenství, které se podle vyšetřovatelů neuskutečnilo. Žalobce spočítal škodu způsobenou firmě Oleo Chemical na téměř 20 milionů korun, škodu státu krácením daně na 3,7 milionu a „vypraných“ peněz bylo údajně nejméně 13 milionů. Kauzu nyní rozplétá pražský městský soud.
- Petrochemická firma Oleo Chemical ve svém libereckém závodě vyrábí bionaftu z kafilátu (části, především tuk, mrtvých zvířat). Hlavním odběratelem produkce byla státní společnost Čepro. Dodávky pohonných hmot pro státní společnost skončily v roce 2013, podle ředitele Čepra Jana Duspěvy se spolupráce zadrhla kvůli výkyvům dodávek Olea Chemical.
- V současnosti také běží insolvenční řízení Oleo Chemical. Podle Lidových novin loni v srpnu rozhodl Nejvyšší soud, že se tento proces vrátí do fáze, ve které se nacházel v roce 2012. Tehdy se připojila do insolvenčního řízení, které už rok předtím nastartovala britská společnost Shadbrook Enterprise Limited, firma Ravak (požadovala vrátit částku 160 milionů korun plus 3,8 milionu eur). Prvoinstanční a posléze i odvolací Vrchní soud v Praze koncem roku 2012 insolvenční návrh zamítly, neboť neuznaly pohledávku zmiňované britské společnosti. Soudy také řekly, že Oleo Chemical není předluženou firmou.