Senát omezil zneužívání odkladu staveb žalobami v procesu EIA

Ilustrační foto stavby

Ilustrační foto stavby Zdroj: ctk

Senát chce omezit možnost zneužívání odkladného účinku žalob v procesu posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA). Sněmovně proto vrátil vládní novelu, která má kvůli požadavkům EU posílit vliv veřejnosti v povolovacím procesu. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se senátní úpravou souhlasil. Podle něj je s ní srozuměna také Evropská komise.

Úprava se týká ustanovení, podle něhož původně mělo už samotné podání žaloby na povolovací řízení automaticky znamenat odklad pro výkon stavebního rozhodnutí. Sněmovna ale určila, že o odkladu budou rozhodovat soudy. Senátoři tuto pasáž doplnili o větu, že „soud přizná žalobě odkladný účinek nebo nařídí předběžné opatření, hrozí-li nebezpečí, že realizací záměru může dojít k závažným škodám na životním prostředí.“

Doplnění podle senátorů umožní soudům žalobu nepřijmout v případech, když by měla „šikanózní“ charakter. Chtějí tak zamezit situacím, pokud by různá sdružení chtěla neustálými a někdy nepodloženými žalobami zastavit výstavbu v Česku.

Proti tomuto doplnění se postavily ekologické organizace v asociaci Zelený kruh či senátorka Eva Syková (za ČSSD), podle níž změna znamená „otupování účinnosti zákona“. Námitky měl i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), podle něhož je sněmovní verze „přijatelný kompromis“ a soudy si v případě senátní verze zřejmě budou muset kvůli posouzení hrozby újmy na životní prostředí zadávat znalecké posudky. Exministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) naopak sněmovní verzi označil za „nesnesitelný kompromis“, který by umožnil řetězení žalob a tím zastavení staveb.

Doplnění podle senátorů umožní soudům žalobu nepřijmout v případech, když by měla šikanózní charakter

„“

Bouři nevole vyvolal senátor a advokát Václav Láska (za SZ) svým požadavkem, aby kritici ekologických iniciativ na jejich adresu nepoužívali slova „ekoteroristé“. Reagoval tak zejména na vystoupení šéfa senátorů ODS Jaroslava Kubery, podle něhož tito aktivisté „povýšili brouka páchníka nad člověka“. Kubera odmítl Láskovu žádost poukazem na verdikt plzeňského soudu z roku 2001, který označil tento termín za přijatelný v případě ekologů, jež nákupem metrových pozemků bránili stavbě obchvatu Plzně.

Novela má kvůli EU zavést mimo jiné závaznost výsledků řízení o posouzení vlivů na životní prostředí pro navazující územní či stavební řízení, větší informační povinnost dotčených úřadů a konzultativní účast veřejnosti v povolovacích řízeních. Norma je spolu se služebním zákonem jednou z podmínek, aby Evropská komise podepsala s Českou republikou strategickou Dohodu o partnerství. Dohoda určuje, jak bude Česko čerpat peníze z evropských fondů v novém programovém období 2014 až 2020.