Sobotka: Prohlášení o Číně plně odpovídá pozici vlády. Podle Zaorálka dokument opakuje principy partnerství

Dalajlama

Dalajlama Zdroj: čtk

Dalajlama
Dalajlama
Vyvěšení tibetské vlajky
Dalajlama
Dalajlama
28
Fotogalerie

Úterní prohlášení vrcholných ústavních činitelů o vztazích s Čínou plně odpovídá pozici vlády. ČTK to dnes sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ústavní činitelé mají podle něj právo vyjadřovat se k zahraniční politice, za kterou zodpovídají, stejně jako má každý právo scházet se, s kým uzná za vhodné. Totéž platí o vyvěšování tibetských vlajek občany, kabinet ale stejně jako předchozí vlády respektuje celistvost Číny, uvedl Sobotka. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) prohlášení pouze opakuje principy strategického partnerství Česka s Čínou.

"Jsme díkybohu svobodná a demokratická země a každý se může scházet, s kým uzná za vhodné. Stejně tak mají i ústavní činitelé právo se jasně vyjádřit k zahraniční politice státu, za kterou nesou odpovědnost," uvedl v prohlášení. Toto právo jsem využil a připojil svůj podpis k prohlášení, které připravil ministr zahraničí a které odpovídá pozici vlády, dodal.

Dokument zveřejněný v úterý po schůzkách některých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou připravilo ministerstvo zahraničí, potvrdil Zaorálek. U zahraničněpolitických témat je to obvyklé, dodal. Důležité jsou podpisy nejvyšších ústavních činitelů pod tímto prohlášením, které tyto principy strategického partnerství stvrdily, zdůraznil Zaorálek.

Prohlášení, které podepsali prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), vyvolalo kritiku především u pravicové opozice. Ústavní činitelé prohlášením reagovali na úterní setkání některých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Trvali v něm na tom, že takové schůzky by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka k Číně. Vztahy zemí označili za přínosné a užitečné.

Sobotka dnes novinářům v Norimberku řekl, že s ostatními představiteli státu poukázal na dlouhodobé postoje ČR k Číně. "To není věc, se kterou by přišla naše vláda, vlády ČR dlouhodobě, ať byly pravicové, nebo levicové, v minulosti zastávaly politiku respektování územní integrity Číny," uvedl premiér.

Padesát zákonodárců se dnes setkalo s dalajlamou na půdě Senátu, podobně jako v úterý například ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či jeho stranický šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil dnešní setkání za dobrou odpověď na prohlášení ústavních činitelů. Proti prohlášení se postavily dnes také některé vysoké školy, které vyvěsily tibetskou vlajku. "Je to právo občanů, aby se vyjádřili. Jsou lidé, kteří mají pocit, že Tibet by měl být samostatným. Já jim tyto názory nechci brát, ale platí, že ČR dlouhodobě respektuje územní integritu Číny," řekl Sobotka.

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek řekl, že se prohlášení blíží způsobu, jakým vystupovala protektorátní vláda vůči Berlínu a normalizační vláda vůči Moskvě. Herman dnes řekl, že ho podpora těší. "Vidím na ní, že český národ ví, co je rovná páteř. Jestli jsem tomu pomohl, tak jsem za to vděčný ve vší pokoře," řekl dnes novinářům při návštěvě v Norimberku. "Jestli to pomůže i druhým lidem formulovat své postoje, tak mě to opravdu těší a vidím v tom smysl té své služby (pro stát)," dodal.

Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír dalajlamu označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.