Situace v českých médiích je kritická, varuje občanské sdružení

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš a Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
Ministr financí Andrej Babiš na valné hromadě České unie sportu
Andrej Babiš a Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se zdraví s ministry, poté co jmenoval 29. ledna 2014 na Pražském hradě členy nové vlády
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
7
Fotogalerie

Klub na obranu demokracie vyzývá české europoslance, aby nebagatelizovali případ nahrávek, na nichž se šéf ANO Andrej Babiš domlouvá s bývalým novinářem MF Dnes článcích proti politickým konkurentům.

vedení politických frakcí v Evropském parlamentu odsouhlasilo minulý týden návrh programu politického zasedání na 31. 5. a 1. 6. Prvního června má být na programu bod s názvem „Prohlášení komise – riziko politického zneužití médií v České republice“.

Ještě předtím se ve čtvrtek 18. května bude touto záležitostí zabývat Výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

Postoj českých europoslanců k projednání situace médií v České republiky byl zatím v lepším případě zdrženlivý, v tom horším odmítavý. Pět z nich v čele s poslankyní KDU-ČSL Michaelou Šojdrovou požádalo o stažení bodu z programu schůze se zdůvodněním, že si Česká republika problémy umí vyřešit sama.

Podobnou debatu si tito lidé dovedou případně představit jako součást širší diskuse o svobodě médií v celé Evropské unii. A europoslanec Pavel Telička vyslovil obavu, že se Česká republika dostane do pozice země, na niž bude nahlíženo podobně jako na Polsko a na Maďarsko.

Signatáři tohoto dopisu jsou členové Klubu na obranu demokracie, který vznikl v roce 2013 uprostřed hlubokých proměn na české politické scéně. Řada z nás se angažovala za komunistického režimu v nezávislé skupině Demokratická iniciativa. I proto nám osud české demokracie leží na srdci. Považujeme za nutné říci:

Za prvé: není přiměřené hovořit o „riziku zneužití médií v České republice“. Už skoro čtyři roky nejde totiž o riziko, ale o holou skutečnost. Přitom zneužívání médií je jen jedna, i když velmi významná součást daleko širšího problému: v těle české demokracie se usídlil vetřelec, mnohofunkční útvar miliardáře Andreje Babiše. Zároveň obří firma, silné politické hnutí a vlastník několika velmi vlivných médií. Jistě, politického vlivu nabyl ve svobodných volbách. To je naše společná ostuda.

Za druhé: naše situace je nesrovnatelná se situací v Maďarsku a v Polsku. Tam probíhá tvrdý politický konflikt mezi liberální levicí a národně konzervativní pravicí, přičemž k politice národně konzervativní pravice lze mít vážné výhrady. U nás však jde o konflikt mezi demokratickým uspořádáním společnosti a něčím, co do demokratického uspořádání společnosti nepatří. 

Za třetí: v posledních týdnech se v české politice a na české politické scéně zvedl odpor vůči vetřelcovým ambicím. To je nutná podmínka, aby nám vůbec mohl někdo pomoci. Některé české demokratické strany jsou ovšem svázány tím, že sedí s vetřelcem ve vládní koalici, jiné se předtím svou problematickou politikou na vzestupu vetřelce podepsaly. Není tedy pravda, že si Česká republika umí své problémy vyřešitsama. Potřebujeme účinnou pomoc našich přátel a spojenců. Takovou pomocí je i projednání těch problémů, nezaujatá a otevřená diskuse na plénu Evropského parlamentu.

Proto považujeme dosavadní postoj Vás, českých poslanců v Evropském parlamentu, za nedostatečný, a to, s čím přišla paní Šojdrová a další, za hanebné. Žádáme Vás, abyste důsledně hájili zájmy demokratické České republiky.

A prosíme Vás, poslance Evropského parlamentu, abyste tomuto našemu problému věnovali pozornost.

Demokratická Česká republika potřebuje Vaši pomoc a podporu.