Šlachtova rezignace rozděluje vládu. Je to nejvážnější krize, hodnotí Babiš

Robert Šlachta

Robert Šlachta

Za politické gesto označil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnešní oznámení šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty o odchodu ze služby kvůli reorganizaci policie. Ministr nechápe, proč Šlachta nepočkal na konečné rozhodnutí o reorganizaci. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že Chovanec destabilizoval policii a že ANO zváží setrvání ve vládě. Ministr vnitra zase uvedl, že Babiš napadá nezávislost policie.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) oznámil po dnešním jednání s vedením policie, že členové vedení útvaru včetně ředitele Šlachty požádají o odchod do civilu. Šlachta podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka nesouhlasí s chystanými změnami v policii. „Nerozumím kroku plukovníka Šlachty, jenž ani nepočkal na finální rozhodnutí o reorganizaci. Mrzí mne to. Je to zjevně politické gesto,“ napsal na twitteru Chovanec.

Ministr financí a vicepremiér Babiš po Šlachtově oznámení obvinil ministra vnitra z destabilizace policie. „Je to zatím nejvážnější krize. Útvar, který byl zaměřený na boj proti korupci, fakticky končí, a tak je vlastně u konce celý protikorupční boj naší vlády,“ řekl serveru Aktuálně.cz. „V ANO se poradíme, jestli chceme být v takové vládě,“ doplnil. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řekl, že je ze Šlachtovým rozhodnutím šokovaný.

„Jsem z toho smutný a šokovaný a musím říct i naštvaný. Tohle jsou policisté, o které nemáme přicházet. Pokud nevidí svou roli u policie, je něco špatně a něco by se tu mělo stát,“ uvedl Pelikán pro Aktuálně.cz. Už ve středu Pelikán prohlásil, že nesouhlasí s plánem na reorganizaci policie, kvůli němuž dnes šéfové ÚOOZ oznámili, že od policie odejdou. Ministr spravedlnosti rovněž ve středu uvedl, že uvažuje o rezignaci. „Myslím si, že o opouštění vlády by nyní měl přemýšlet někdo jiný,“ řekl dnes Pelikán.

„Související výroky pánů Pelikána a Babiše na adresu vedení policie jsou hrubým útokem na její nezávislost,“ reagoval na kritiku Chovanec. Babiše obvinil, že vede prostřednictvím svých médií dezinformační politickou kampaň. O chystané reorganizaci policie a možném odchodu Šlachty totiž jako první informovaly Lidové noviny, které patří pod Babišovo vydavatelství Mafra.

Zbavit se Šlachty

Deník spekuloval, že cílem reorganizace je právě zbavit se Šlachty. Policejní prezident Tomáš Tuhý to ale popřel. „Počítal jsem s ním na podstatné místo i do nové organizační struktury,“ sdělil v dnešním tiskovém vyjádření. Šlachty si váží jako schopného policisty a manažera.

„Jestli se rozhodl odejít z policie, tak mě to mrzí, oficiálně tak neučinil. Za panem plukovníkem jsem stál, zůstal ve funkci ředitele i přes některé kontroverzní kauzy, které se staly předmětem kritiky ze strany veřejnosti a odborníků,“ doplnil Tuhý. Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Kritizovali to politici i například státní zástupci. „Bylo silově zasaženo do policie. Tento krok nemůže mít legitimitu a důvěru policistů,“ řekla po Šlachtově oznámení odchodu od policie vrchní pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová serveru Lidovky.cz. „Naplnily se mé obavy, že špatně komunikovaná reforma může vést k odchodu zkušených a slušných policistů,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Širší vedení ÚOOZ vyzvalo otevřeným dopisem ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby chystanou reorganizaci policie pozastavil. Signatáři dopisu konceptu nedůvěřují, podle nich budou zásadně ovlivněna probíhající trestní řízení. Je pod ním podepsáno 17 vedoucích odborů a expozitur ÚOOZ.

Zástupci ÚOOZ se dnes zúčastnili jednání s vedením policejního prezidia, které je ale nepřesvědčilo o připravenosti všech změn. „Nebylo nám schopno zodpovědět konkrétní dotazy týkající se základního chodu nového policejního útvaru vznikajícího od 1. července 2016. Na veškeré naše dotazy jsme dostali pouze jedinou stále se opakující odpověď, že vše bude řešit jakýsi blíže nespecifikovaný přípravný výbor,“ píše se v dopise.

Organizační změna je podle nich nelogická a ohrožuje práci policie. „Za těchto okolností musíme konstatovat, že nedůvěřujeme celému tomuto konceptu a nedůvěřujeme vedení Policie ČR, že tyto záměry jsou vedeny čistě snahou o zlepšení a zkvalitnění práce na poli boje s organizovaným zločinem,“ uvedlo vedení ÚOOZ. Chovancovi je připraveno předložit alternativní způsoby řešení. „Nebráníme se změnám, bráníme se znásilňování,“ dodali zástupci ÚOOZ.

Kalousek nekomentuje

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek bere rozhodnutí vedení ÚOOZ na vědomí. „Pánové se rozhodli a odcházejí a já se domnívám, že politici by k tomu měli být zdrženliví,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Ta reorganizace není zákonem ani rozhodnutím vlády, to není rozhodnutí politické, to je rozhodnutí policejního prezidenta. TOP 09 chtěla mít vždy policejního prezidenta nezávislého na politických tlacích, tak ho teď nebude politickým tlakům vystavovat, my nejsme babišovci,“ dodal.

Podle předsedy ODS Petra Fialy nemůže bezpečnost a vymáhání práva stát na jednotlivcích, ale na policii jako celku. „O reorganizaci policejních útvarů se mluví dlouho, je to odborná záležitost, hnutí ANO z toho zbytečně dělá politický případ. Policienení hračka ve sporech uvnitř koalice ani prostředek k vyřizování politických účtů,“ uvedl Fiala.

Šlachtovo rozhodnutí odejít do civilu mrzí i olomouckého vrchního zástupce Ivo Ištvana, který dozoroval mnoho případů, jež Šlachtův útvar vedl. „Odchází čestný člověk a s ním čestní lidé a všichni nyní vidí, kteří lidé tam zůstávají. Každý si může udělat obrázek sám a snad to některé lidi probudí,“ řekl Aktuálně.cz Ištvan. Podle něj mnozí novináři mohou začít slavit, protože se o Šlachtův odchod léta zasazovali.