Sněmovní komise k reformě policie vyslechne i šéfa BIS Langa

Ředitel BIS Jiří Lang

Ředitel BIS Jiří Lang Zdroj: CTK

Sněmovní vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci celostátních policejních útvarů vyslechne některé státní zástupce, policisty, ministry i ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa. Celkem půjde o 13 lidí, přičemž seznam schválený na dnešní úvodní schůzi nemusí být konečný. Další zasedání komise se uskuteční ve čtvrtek 28. července, budou se už konat výslechy. Členové komise se dohodli, že jejich následující zasedání budou neveřejná.

Před komisi předstoupí olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, jeho náměstek Pavel Komár, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Komise pozve taky ministry vnitra a financí Milana Chovance (ČSSD) a Andreje Babiše.

Z policistů mají vypovídat policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho náměstek Zdeněk Laube, a bývalý ředitel protimafiánské policie Robert Šlachta, jenž kvůli reorganizaci odešel do civilu. K výslechu se dostaví taky Jiří Komárek z ostravské expozitury protimafiánského útvaru, který nařkl Tuhého z „brutálního“ úniku informací z vyšetřování a čelí kvůli tomu trestnímu oznámení.

Před komisi dále předstoupí ředitelé protikorupční policie Jaroslav Vild a Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín. „Okruh osob nemusí být úplný,“ řekl před novináři předseda komise Pavel Blažek (ODS), což potvrdili i další členové komise. Není podle nich vyloučeno, že komise si na základě výslechů pozvaných lidí vyžádá i slyšení dalších osob. „Výčet jmen je prozatím vyčerpávající,“ uvedl Daniel Korte (TOP 09).

Se seznamem se ztotožnil i Zdeněk Ondráček (KSČM), jenž upozornil na to, že pozvaní lidé ještě budou muset být zproštěni mlčenlivosti. Některá další jména neúspěšně navrhoval Bohuslav Chalupa (ANO), před novináři je prozradit nechtěl. Takzvaný plán vyšetřování komise projednávala za zavřenými dveřmi.

„My jsme byli svědky dost tvrdého souboje o základní ozbrojenou složku tohoto státu a já předpokládám, že BIS to monitorovala a má k tomu nějaké poznatky,“ zdůvodňoval Blažek Langovo pozvání. Očekává, že přispějí k vytvoření objektivního názoru. „Protože náš názor zatím vyplývá hodně z mediálních sdělení. Předpokládám, že BIS má i jiná sdělení a jiná fakta,“ dodal Blažek.

Odklad reformy neprošel

Komise na dnešní úvodní schůzi zvolila rovněž místopředsedu, kterým se stal Martin Lank (Úsvit). Členové komise naopak odmítli Chalupův návrh, aby požádali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a Chovance o odklad zahájení reorganizace policie do doby skončení práce komise. Závěrečnou zprávu má dát plénu do konce října, změny v policii, které vyvolaly ostrý koaliční spor mezi ČSSD a hnutím ANO, začnou od srpna. Podle Chalupy by komise mohla dojít k závěru, že něco nebylo v pořádku, ale reorganizace by už byla v běhu, což podle něho postrádá logiku.

Případný odklad je podle Blažka věcí vlády, kabinet by mohl odhlasovat pozastavení usnesení ministra vnitra, jenž reorganizaci podepsal. „Tato vláda to neudělala a ptejte se pánů Babišů a dalších, proč to ani nenavrhli,“ řekl předseda komise. Je to jedna z věcí, na kterou se bude ptát při výsleších.

Posloupnost výslechů ovlivní podle členů komise i nynější doba dovolených. Je možné, že druhá schůze komise bude pokračovat i v pátek 29. července. „Když to bude nezbytně nutné, budeme tady do noci, nebo do druhého dne, s tím se počítá,“ podotkl Lank. Je podle něho možné i to, že někteří lidé budou pozváni k výslechu opakovaně.