Sobotka: EU by se měla zaměřit na pozitivní změny ve svém fungování

Český premiér Bohuslav Sobotka

Český premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Záležitosti kolem vystoupení Velké Británie z Evropské unie by neměly být hlavní agendou evropských jednání v příštích měsících, soudí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Brexit sice bude důležitou součástí debat, klíčovou věcí by ale měly být pozitivní změny ve fungování Evropské unie, díky nimž by získala větší podporu obyvatel, řekl senátorům Sobotka při projednávání výsledků posledního zasedání evropských lídrů.

Británie po nedávném referendu o odchodu z unie oficiálně oznámí vystoupení na podzim, přičemž je na základě prohlášení nové premiérky Theresy Mayové možné, že se tak stane až na počátku příštího roku, podotkl premiér.

Vyjednávání podmínek pak potrvá nejméně dva roky. Podle Sobotky nebude jednoduché. Není podle něho možné, aby si Británie zachovala všechny výhody členství v EU a zbavila se nevýhod. „To není reálný slib,“ uvedl premiér na adresu britských zastánců odchodu z unie. Zdůraznil, že ve vyjednávání bude hájit české zájmy.

Vláda už ustavila pracovní skupinu, která má dát návrh české pozice k budoucím vztahům Británie a unie a k budoucímu směřování EU. Tato skupina je podle Sobotky technická.

„Chceme zorganizovat rovněž pracovní skupinu zástupců parlamentních politických stran tak, abychom do diskuse o budoucím směřování EU zapojili politické strany, také Parlament. Já bych stál o to, aby výstupy skupiny byly konzultovány i s oběma komorami Parlamentu, řekl Sobotka. Politická skupina by se mohla poprvé sejít podle něho v srpnu, strany mají dát nominace svých zástupců do konce července.

Horní komora zřízení vládní pracovní skupiny podpořila, na návrh místopředsedy Přemysla Sobotky (ODS) ale taky uvedla, že by se její práce měli účastnit zástupci všech parlamentních stran. Senát chce, aby kabinet návrhy na nastavení vztahů s Británií s horní komorou průběžně konzultoval. Požadavek prosadil předseda Milan Štěch (ČSSD).

Oboustranně prospěšný kompromis

Na základě stanoviska svého evropského výboru Senát vyzval vládu, „aby v rámci nadcházejících vyjednávání mezi Evropskou unií a Velkou Británií o budoucím nastavení vzájemných vztahů zastávala konstruktivní a pragmatickou pozici a usilovala o dosažení oboustranně prospěšného kompromisu a co nejužších vztahů s významným strategickým partnerem České republiky“. Senát se shodl rovněž na tom, že není vhodné vyvíjet nepřiměřený tlak na Británii k okamžitému zahájení vyjednávání o vystoupení země z unie.

„Jsem přesvědčen o tom, že EU je v současných podmínkách stále jediným možným efektivním modelem naší společné budoucnosti, která musí být založena na stabilitě a která musí být založena na mírové spolupráci v Evropě,“ zopakoval před senátory Sobotka.

Unie podle něho musí být akceschopnější, efektivnější a méně byrokratická. Prioritou musí být hospodářský růst, zaměstnanost a sociální stabilita a taky zajištění bezpečnosti občanů i členských zemí, dodal.

Novou britskou premiérku Mayovou čekají nelehké úkoly