Sobotka jednal v Rize s premiéry Balkánu o migraci

Video placeholde
Lotyšský premiér Máris Kučinskis a jeho český protějšek Bohuslav Sobotka v Rize
Sobotka v Rize: Čínští mávači před lotyšskou Národní knihovnou
Sobotka v Rize: Čínští mávači před lotyšskou Národní knihovnou
Premiér Sobotka v Rize: Sešel se s makedonským protějškem Emilem Dimitrievem
Premiér Sobotka v Rize: Schůzka s lotyšským hostitelem summitu, předsedou vlády Kučinskisem
7
Fotogalerie

Řešení migrační krize a možnou integraci Srbska a Makedonie do Evropské unie probíral premiér Bohuslav Sobotka s premiéry balkánských zemí, s kterými se sešel na okraj víkendového summitu 16 zemí střední a východní Evropy s Čínou v Rize. Česko chce podle něj pokračovat v podpoře zemí západního Balkánu a jejich podporu prosazovat i v Evropské unii. Sobotka se setkal i s lotyšským premiérem, který summit pořádá.

S makedonským předsedou vlády Emilem Dimitrievem hovořil Sobotka především o policejní spolupráci a humanitární pomoci, kterou Česko Makedonii poskytuje. V zemi v současnosti působí 40 policistů, kteří zůstanou na jejích hranicích až do 19. prosince.

Sobotka ujistil Dimitrieva, že Česko je připraveno v pomoci Makedonii pokračovat a bude v tomto duchu apelovat i na EU. "V Makedonii se chystají v prosinci volby, zdůraznil jsem potřebu sestavit stabilní vládu," řekl novinářům Sobotka. Důležité je, aby mohla pokračovat ve vyjednávání o přistoupení k EU a NATO a aby unie měla v Makedonii partnera při řešení migrační krize

Jednání v Rize zahájil Sobotka dnes ráno s Lotyšem Márisem Kučinskisem. Bavili se o ekonomické spolupráci. Oba premiéři se shodli, že vidí perspektivu v oblasti výstavby železniční infrastruktury. Hovořili i o spolupráci v obranné a bezpečnostní oblasti, zejména o účast českých vzdušných sil na společné misi zemí Severoatlantické aliance v Pobaltí.

Obchodní a investiční spolupráci i další rozšiřování EU na západ Balkánu pak Sobotka probíral s chorvatským premiérem Andrejem Plenkovičem. V neděli se český premiér setká s jeho srbským kolegou Aleksandarem Vučičem, sdělil novinářům úřad vlády.

Sobotka před odletem na summit řekl, že od premiérů balkánských zemí bude chtít také slyšet, jak jsou připraveni na možné změny, například případné vypovězení smlouvy o migrantech mezi Evropskou unií a Tureckem, které čas od času hrozí jejím zrušením.

Druhou částí programu jsou rozhovory s Čínou. "Pokud jde o ČR, usilujeme o to, abychom zlepšili leteckou dopravu, vytvořili z ČR určité centrum pro čínské dopravce," řekl Sobotka. Do Česka také láká čínské finanční instituce a investice.

Sobotka hodnotí dosavadní přínos formátu 16+1, jehož schůzka se letos koná popáté, pozitivně, stejně jako vývoj vztahů Číny a ČR. Vyzdvihl zavedení tří leteckých linek do Číny či zdvojnásobení počtu turistů od roku 2013. "Letos je šance, že tady bude 400 tisíc čínských turistů," řekl. V letošním roce jsou podle něj rozpracované investice Číňanů v Česku zhruba ve výši 22 miliard korun.