Sobotka mění ministry za ČSSD: končí Dientsbier a Němeček

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: čtk

Lídrem ČSSD do podzimních komunálních voleb bude ředitel motolské nemocnice a zastupitel Miloslav Ludvík (na archivním snímku z 28. února 2012), Vybrala ho 12. června krajská nominační konference strany.
ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík a Lenka Teska Arnoštová na sjezdu ČSSD
Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
17
Fotogalerie

Ve vládě skončí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, oznámil premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka nakonec vybral nástupce ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, o jehož odchodu se spekuluje od doby, kdy Sobotka oznámil změny ve vládě. Novým ministrem bude dlouholetý ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Ludvík, který stojí v čele nemocnice už od roku 2000, patří dlouhodobě mezi vlivné pražské sociální demokraty. Několikrát se o něm spekulovalo jako o vážném kandidátovi na post pražského primátora.

Další změnou je, že končí ministr bez portfeje Jiří Dientsbier, kterého nahradí český právník a poslanec Jan Chvojka.

Sobotka zdůraznil, že ministři neodcházejí, protože by měli problémy nebo skandály. "Chci jim poděkovat za práci, kterou tři roky ve prospěch České republiky odváděli, ale prostě chci, aby ten kurz sociální demokracie byl zřetelnější, aby vládní tým byl kompaktní a vláda byla výkonná až do samého konce volebního období," uvedl Sobotka.

Němeček uvedl, že personální změny jsou v kompetenci premiéra. "Ponese za ně plnou odpovědnost," uvedl Němeček. V pondělí před schůzkou se Sobotkou ministr uvedl, že nepovažuje za důležité, zda právě on skončí. Dodal, že důležité je to, jak z aktuální situace vyjde ČSSD.

K rozhodnutí se také vyjádřil Dienstbier: "Rozhodnutí premiéra respektuji, i když mě mrzí, že budu muset předávat rozdělanou práci svému nástupci místo toho, abych mohl dokončit její projednávání v Parlamentu," poznamenal.

Sobotka chystané změny ve vládě oznámil před týdnem v dopisu členům ČSSD, má jít o reakci na neúspěšné krajské a senátní volby. Sobotka dnes zopakoval, že nová sestava ministrů sociální demokracie by měla být lepší v komunikaci i prezentaci fungování strany ve vládě.

O svých záměrech Sobotka také informoval prezidenta Miloše Zemana telefonicky, změny předtím představil Sobotka i širšímu vedení ČSSD. Končícím ministrům poděkoval. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl pro ČTK komentovat, zda Zeman s odvoláním ministrů souhlasí. "Pokud jde o J. Dienstbiera, dlouhodobý názor pana prezidenta je znám," napsal v SMS zprávě Ovčáček.

Na staré a nové ministry se můžete podívat v následující fotogalerii: 

Profil Miloslava Ludvíka (53)

Datum a místo narození: 5. září 1963, Praha

Vzdělání: vystudoval obor ekonomika zahraničního obchodu na Fakultě obchodní Vysoké školy ekonomické v Praze (1987), později i práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy (1995); má titul MBA z Prague International Business School (2003)

Současná pozice: ředitel Fakultní nemocnice v Motole (od 2000), zastupitel hlavního města Prahy (od 2002), předseda finančního výboru pražského magistrátu (od 2014), zastupitel a radní Prahy 13 (od 2014)

Působení v politice: od roku 1990 je členem sociální demokracie, před dvěma lety vedl pražskou kandidátku strany v komunálních volbách; od prosince 2014 je předsedou pražské organizace strany, je také členem předsednictva strany (s poradním hlasem)

Kariéra: začínal ve farmaceutickém průmyslu, nejprve v podniku Spofa (1987-1988), poté se věnoval obchodu s léky v Chemapolu (1989-1991), mezi roky 1991 a 1994 působil v české pobočce britské farmaceutické firmy Wellcome East Europe, poté vedl českou pobočku kanadské společnosti Apotex; před nástupem do čela motolské nemocnice byl v letech 1998-1999 výkonným ředitelem firmy ČS Factoring, která se věnuje správě pohledávek

Rodina: ženatý, má tři dcery

Ostatní:

- V únoru 2011 vzbudilo pozornost video, které se objevilo na internetu, na kterém Ludvík mluvil o korupci při výběrových řízeních a významných pacientech neboli "kuliších", díky nimž nemocnice prý dostává také peníze. Následně provedlo ministerstvo zdravotnictví v Motole kontrolu veřejných zakázek, která ale nezjistila žádná závažná pochybení. Ludvík také řekl, že záznam byl účelově sestříhán, únikem nahrávky se zabývala i policie, ta ale případ v září 2011 odložila.

- Ludvíkem řízená nemocnice je největší zdravotnické zařízení v zemi, ročně hospodaří se zhruba 7,8 miliardy korun, za rok 2015 vykázala zisk téměř tři miliony korun.

 

Profil Jana Chvojky (35)

Datum a místo narození: 17. prosince 1980, Hlinsko

Vzdělání: vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (2004), získal titul JUDr. na Právnické fakultě UK (2009)

Současná pozice: poslanec za ČSSD (od 2010), zastupitel města Chrudimi (od 2014), zastupitel Pardubického kraje (od 2016)

Působení v politice: členem ČSSD je od roku 2007, do Poslanecké sněmovny byl poprvé zvolen v roce 2010 až z 19. místa kandidátky ČSSD, opětovně zvolen byl v roce 2013

Kariéra: před vstupem do Sněmovny pracoval jako právník na Odboru strategického rozvoje kraje a evropských fondů Krajského úřadu Pardubického kraje

Rodina: ženatý

Ostatní:

- Chvojka na sebe ve Sněmovně upozornil mimo jiné jako předkladatel nedávno přijatého ustanovení zákona o střetu zájmů, který ministrům přikazuje do dvou měsíců od nástupu do kabinetu ukončit provozování televize a rozhlasu nebo vydávání periodického tisku, případně společnost opustit. Pokud by z firmy neodešel, ztratil by v ní hlasovací práva.

- Loni v listopadu dal Chvojka podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli vystoupení skupiny Ortel, jejíž texty jsou často zaměřeny proti menšinám, v přímém přenosu udílení cen Český slavík. Vysílací rada ale neshledala na účasti kapely nic nezákonného a v prosinci oznámila, že se jím nebude dále zabývat.

- Do Sněmovny se v roce 2010 dostal díky tehdejšímu masivnímu "kroužkování", v Pardubickém kraji totiž kandidoval až na posledním 19. místě, preferenční hlasy jej ale vynesly na druhé místo.

- Mezi jeho záliby patří knihy, hudba a cestování.