Dienstbier: Sobotka mě možná vyměnil za své znovuzvolení

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Jiří Dienstbier, ČSSD
Jiří Dienstbier mladší
Jiří Dienstbier
Kandidátem ČSSD v doplňovacích senátních volbách na Kladensku by se měl stát podle stranického vedení Jiří Dienstbier mladší, syn zesnulého senátora Jiřího Dienstbiera. Předsednictvo sociální demokracie dnes doporučilo jeho nominaci středočeské krajské organizaci, která rozhodne příští čtvrtek. Novinářům to řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Jiří Dienstbier
16
Fotogalerie

Odvolaný ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier naznačil, že se ho premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zbavil za sliby, že nebude mít ve volbě předsedy strany na březnovém sjezdu protikandidáta.

"Mám věrohodné informace, že někteří pražští členové tlačili na mé odvolání a nabízeli jako protiplnění to, že pomohou s prosazením některých věcí, jako jsou volební řády, a také že proběhlo jednání s nějakými jihomoravskými sociálními demokraty, že by se třeba nemusel stavět protikandidát předsedovi na sjezdu," uvedl Dienstbier při příchodu na zasedání předsednictva ČSSD, na kterém později Sobotka oznámil svoje rozhodnutí.

"Je to akce části Prahy v čele s panem (europoslancem ČSSD Miroslavem) Pochem," doplnil Dienstbier v České televizi. Už ve čtvrtek Dienstbier prohlásil, že o jeho odvolání usilují Poche a další členové ČSSD.

Poche to odmítl. ČTK řekl, že nemá žádnou funkci v pražské ČSSD a jako europoslanec má dost jiné práce. "Já si nemyslím, že by si premiér od kohokoliv ze svého okolí nechal mluvit do toho, kdo bude nebo nebude ministrem. Pro mě to bylo stejné překvapení jako pro ministra Dienstbiera, když se ta informace poprvé objevila," uvedl Poche.

Že by za výměnou ministrů byly politické obchody, odmítl poslanec a člen jihomoravské organizace Jeroným Tejc, o kterém se spekuluje jako o možném kandidátovi do vedení strany. "Já bych to nepovažoval za obchod. Pan premiér se rozhodl obměnit svůj tým na základě výsledků voleb, které nebyly úspěchem. A to je jeho právo," řekl novinářům Tejc. Zda bude do vedení strany kandidovat, chce Tejc oznámit před krajskými konferencemi strany.

Sobotka ke kritice Dienstbiera řekl, že má na reakci právo. "Já to neberu ve zlém. Poděkoval jsem mu na jednání předsednictva za práci, kterou odváděl. Já jsem si ho do vlády vybral, nicméně po diskusi, kterou jsem vedl v ČSSD, jsem se rozhodl k této změně," řekl.

Dienstbier před zasedáním předsednictva strany novinářům řekl, že rozhodnutí premiéra zatím nezná. Politik, který podpořil Sobotku po takzvaném lánském puči, zopakoval, že za tlakem na svou osobu cítí část stranických kolegů. Rozhodnutí o odvolání dvou ministrů z řad ČSSD dnes ráno Sobotka představil grémiu strany. První místopředseda ČSSD Milan Chovanec potom řekl, že "ti, kteří se rozhodli mediálně spekulovat, tak neprospívají vlastní straně ani sami sobě". Ministr dodal, že politikům, kteří se takto rozhodli, nerozumí.

Za významný úkol, který bude potřeba dotáhnout, Dienstbier považuje novelu zákona o veřejném ochránci práv, která dá například ombudsmanovi pravomoc podávat antidiskriminační žalobu ve veřejném zájmu.

"Koho pan premiér pověří výkonem funkce ministra pro lidská práva, ten si bude muset vybrat, zda bude agendu prosazovat aktivně, a přicházet kvůli tomu třeba i o body na žebříčcích popularity," uvedl také Dienstbier.

Po odchodu Dienstbiera ve vládě nebude žádný senátor, což bude pro ostatní členy kabinetu znamenat nutnou přítomnost při obhajobě vládních zákonů či zpráv při schůzích horní komory. Dientbierovi, jehož senátorský mandát skončí v roce 2020, pak zřejmě bude třeba dodatečně najít místo v senátních orgánech.