Sobotka se zajímá o armádní zakázky. Žádá potvrzení, že nebudou potíže

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) si na brněnském veletrhu vojenské techniky IDET vyzkoušel ovládání přenosného protiletadlového kompletu RBS-70 švédské firmy Saab Bofors Dynamics.

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) si na brněnském veletrhu vojenské techniky IDET vyzkoušel ovládání přenosného protiletadlového kompletu RBS-70 švédské firmy Saab Bofors Dynamics. Zdroj: ctk

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) předloží vládě další porci zakázek za stovky milionů korun, kde chce ve všech případech využít jednací řízení bez uveřejnění. I když je to výjimka, kterou zákon umožňuje, její přílišné užívání kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad i neziskový sektor.

Bez vypisování otevřených soutěží nakupuje ministerstvo obrany stále častěji, nedávno předložilo balík kontraktů za více než miliardu korun. Stropnického za to napadla protikorupční organizace Transparency International. Podle informací deníku E15 je postupem ministerstva znepokojen také ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Obrana poptává protitankové řízené střely, průzkumná čidla, modernizaci systému řízení letového provozu a také rádiová polohová návěstidla za celkem 509 milionů korun. V případě střel pro prostějovskou 601. skupinu speciálních operací obhajuje výjimku nákupem od americké vlády v rámci jejího programu bezpečnostní pomoci. U ostatních zakázek se obrátí na předem vybrané firmy včetně státního Vojenského technického ústavu. Tomu už nákupčí vylepšili hospodaření několikrát. Letos například objednávkami na tatrovky upravené pro opravy a vyprošťování obrněných transportérů Pandur. Nikdo jiný údajně zadání splnit nemůže.

Tisíce zbraní kvůli uprchlíkům

Nad jednacím řízením bez uveřejnění, které Stropnický prosadil v říjnu u jedenácti zakázek na útočné pušky, pistole a další komodity za 1,24 miliardy, se pozastavila TI. Výjimka byla využita kvůli časové tísni a zhoršující se mezinárodní bezpečnostní situaci, tvrdilo ministerstvo.

„Pořizovat více než osm tisíc palných zbraní včetně rozsáhlého příslušenství s odkazem na uprchlickou krizi působí dost absurdně. Navíc to otevírá vážné pochybnosti a otázky nad zadáním ne jedné, ale několika plánovaných nadlimitních veřejných zakázek zcela mimo veřejnou soutěž,“ uvedl analytik TI Milan Eibl.

Výhrady měl i premiér Sobotka. „Vyžádal si od ministra obrany písemné ujištění, že po právní stránce je všechno v pořádku. Navíc chtěl stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, pod nějž problematika veřejných zakázek spadá,“ uvedl důvěryhodný zdroj blízký Strakově akademii.

Co se má kupovat
Cena v milionech korun
2600 pušek a 5500 pistolí 480
56 vozidel Tatra 452
Modernizace systémů 284
50 střel Javelin 254
Průzkumná čidla 140

Pramen: ministerstvo obrany