Socialisté na vládu zaútočí přes restituce

21. prosince se rozhodne o důvěře vládě. Sociálnědemokratické poslance v čele
s Jeronýmem Tejcem (na snímku vlevo) a Bohuslavem Sobotkou (vpravo) vedla
k požadavku aféra kolem odcházejícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS)

21. prosince se rozhodne o důvěře vládě. Sociálnědemokratické poslance v čele s Jeronýmem Tejcem (na snímku vlevo) a Bohuslavem Sobotkou (vpravo) vedla k požadavku aféra kolem odcházejícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Zdroj: ctk

Sociální demokracie má plán, jak možná už do prázdnin srazit vládu Petra Nečase (ODS) na kolena. Pět váhajících či nezařazených poslanců, kteří zatím podporují jeho kabinet, a také někteří bývalí véčkaři z platformy Karolíny Peake začnou čelit svodům, aby se přidali k odpůrcům církevních restitucí. U minimálně třech má už nyní levice šance na úspěch.

Na nyní probíhající schůzi Poslanecké sněmovny se ale o návrhu zákona o majetkovém vyrovnání hlasovat nebude. Podle občanských demokratů se dostane na program zřejmě až v červnu, protože ústavně-právní výbor se prý stále ještě nevypořádal se všemi připomínkami. To dává jak koalici, tak opozici čas se na další střet připravit.

„Budeme jednat se všemi poslanci, naší snahou je prosadit alespoň změny vládní předlohy,“ řekl šéf sněmovního klubu ČSSD Jeroným Tejc. Strana chce, aby z normy úplně zmizely finanční kompenzace a stát církvím vydal jen fyzický majetek. Kvůli možným soudním sporům zároveň požaduje stanovení jasné restituční tečky. Předloží proto vlastní pozměňovací návrhy.

Socialisté rovněž připravili obsáhlou písemnou interpelaci na Nečase. Má vysvětlit, jakým způsobem předkladatelé dospěli k částce 59 miliard korun, která má být během tří desítek let splácení zvýšena o inflaci, i odhadu hodnoty někdejšího majetku za 75 miliard.

„Paní ministryně kultury, jejíž úřad zákon připravil, na to dosud neodpověděla,“ poznamenal Tejc. Z pětice zákonodárců, s nimiž koalice nemůže počítat za všech okolností, nesouhlasí s finančním odškodněním nezařazený poslanec zvolený za ODS Michal Doktor. Výhrady má i jeho kolegyně Dagmar Navrátilová z platformy vicepremiérky Peake. A kategoricky proti navrhované podobě restitucí je už delší dobu Otto Chloupka z Věcí veřejných.

I když může opozice s tlakem na váhající poslance uspět, včera vládě jen okopávala kotníky. Ani s pomocí zbývajících poslanců VV se ČSSD a komunistům nepodařilo zablokovat schvalování novely o nižší valorizaci důchodů nebo prosadit debatu o problematice čerpání peněz z fondů EU.

Další slabá místa koalice

Církevní restituce nejsou jediné slabé místo obměněné vládní sestavy ODS, TOP 09 a platformy Karolíny Peake. Koalicí, která se opírá o rovnou stovku poslanců plus pět jejich váhajících kolegů, může otřást například návrh na zvýšení dvou sazeb DPH na 15 a 21 procent. Původně přitom kabinet Petra Nečase počítal se sjednocením sazeb na 17,5 procenta. I v tomto případě budou minimálně Michal Doktor a Otto Chaloupka proti. ODS a TOP 09 se navíc už dříve rozhádaly kvůli nové podobě rozpočtového určení daní, výhrady k ní mají i „peakovci“.