Současný ekonomický růst Česka je jeho zásluhou, hodnotí Sobotkovo působení Farský

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání bezpečnostního výboru

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání bezpečnostního výboru Zdroj: ČTK

Premiér Sobotka.
2
Fotogalerie

Expremiér Bohuslav Sobotka po téměř dvaadvaceti letech opouští nejvyšší politiku. Od doby opoziční smlouvy se stal prvním premiérem, kterému se podařilo vládnout celé čtyři roky, čehož si na něm váží i někteří političtí konkurenti z opačného politického spektra. Shodují se, že odchází politik, který neměl v době vyjednávání vlády mezi ČSSD a ANO jednoduchou pozici. 

Na postu poslance za Jihomoravský kraj Sobotku nahradí Roman Sklenák, který sice na podzim post neobhájil, je však součástí vyjednávacího týmu ČSSD.

„Od prohraných voleb bylo cítit, že pozice Sobotky není příjemná, spousta lidí hledalo v něm ten jediný důvod neúspěchů, což neodpovídalo realitě,“ řekl pro E15 Sklenák, podle kterého Sobotka konec své kariéry mezi kolegy oznámil již dříve. „Je to určitě škoda, Sobotka je z těch politiků, kteří umí jasně formulovat myšlenky,“ dodal Sklenák.

Podobně reagoval také kolega z poslanecké lavice Petr Dolínek. „Vždy je pro bývalého premiéra složité zůstat řadovým poslancem,“ uvedl Dolínek, podle kterého Sobotkův odchod nijak zásadně jednání o vládě neovlivní. Údajně také proto, že ve sněmovně zůstávají členové, kteří mají k formování vlády s ANO určité výhrady.

Ukončení politické kariéry se nediví ani místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Možná tím se řeší některé debaty uvnitř klubu ČSSD, nicméně s kolegou Sklenákem mám dobré vztahy, naši komunikaci to nezhorší,“ říká Dolejš. Podle něj je navíc Sobotkův odchod symbolický, expremiér byl prý součástí generace studentů, jež se do vysoké politiky dostala hned po revoluci.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že za Sobotkou "je mnoho negativních kauz včetně privatizace OKD. Hodnocení jeho práce udělali ve volbách voliči - výsledkem je obrovský propad sociální demokracie."

Miroslav Kalousek z TOP 09 se k Sobotkově odchodu vyjádřil na twitteru. „Často jsme spolu velmi nesouhlasili. Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím. Predevším proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí,“ napsal Kalousek. Podobně reagoval i šéf ODS Petr Fiala, který si i přes ideové rozpory Sobotky jako politika vážil

S pozitivním hodnocením Sobotkovy kariéry přišel i předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský, který byl za dob Sobotkovy vlády rovněž v opozici. „Politiku dělal z přesvědčení, respektoval jsem ho,“ řekl Farský. Rád bych mu poděkoval za poslední čtyři roky, současný ekonomický úspěch Česka je jeho zásluhou, dokázal totiž udržet stabilní vládu,“ připsal expremiérovi hospodářský růst Farský.

O něco střízlivější slova volil Marek Benda (ODS). "Je to jeho rozhodnutí, na které má určitě právo a asi bylo v dnešní situaci i očekávatelné. Pohyboval se v politice dlouho a já jsem s ním mnohokrát jednal, uzavíral dohody a střetával se," uvedl poslanec.

"Bohuslav Sobotka byl důstojný soupeř, který mě nikdy nepodvedl, v tom ho respektuji. Určitě udělal mnoho dobrého pro Česko, stejně jako mnoho chyb. Za největší pokládám, že v soutěži s Milošem Zemanem a Andrejem Babišem bohužel umožnil, a to zvláště v roce 2013, ohýbání Ústavy a vlády bez důvěry," dodal Benda.

Bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek na twitteru pak označil Sobotku za férového soupeře, kolegu a konkurenta.

Rozhodnutí ukončit politickou kariéru překvapilo šéfa odborářů Josefa Středulu, který však Sobotku chápe.

„Svým odchodem nechce poškozovat zájmy ČSSD, což je dobrý vzkaz předchozím předsedům strany,“ uvedl Středula v souvislosti s aktuálními vyjednáváními o vládě, které by mohl brzdit svým postojem vůči Andreji Babišovi. „Je mi to líto proto, že odchází člověk, který ví hodně o politice,“ dodal šéf odborářů.