Soud Janouškovi zpřísnil trest na 4,5 roku vězení

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: CTK

Lobbista Roman Janoušek půjde na 4,5 roku do vězení za sražení ženy autem, navíc nesmí sedm let řídit. Původně tříletý trest za ublížení na zdraví mu dnes zpřísnil pražský vrchní soud, verdikt je pravomocný. Incident se stal v roce 2012, kdy opilý Janoušek porazil v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu. Z místa srážky ujel.

Janouškův advokát Vít Široký po rozsudku uvedl, že Janoušek zřejmě bude chtít podat dovolání. To, jaké dovolací důvody případně uplatní, prý zváží až po obdržení písemného vyhotovení rozsudku.

Pražský městský soud Janouška v dubnu shledal vinným z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Vedle tříletého trestu mu uložil i pětiletý zákaz řízení. Proti nepravomocnému verdiktu se odvolalo jak státní zastupitelství, tak i obžalovaný.

„Zvolená sankce není zcela přiměřená, jeví se mírná ve vztahu k okolnostem, za jakých byla tato trestná činnost spáchána,“ uvedla k původně uloženému trestu předsedkyně odvolacího senátu Jaroslava Maternová. Za těžké ublížení na zdraví lobbistovi hrozilo až deset let vězení, soudy však přihlédly mimo jiné k tomu, že muž zatím nemá záznam v trestním rejstříku a projevil snahu napravit následky činu. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.

Žalobce Vlastimil Kraus trval na tom, že lobbista spáchal pokus o vraždu, a proto pro něj požadoval desetiletý trest. „Soud prvního stupně zcela nedůvodně přecenil dosavadní bezúhonnost obžalovaného a to, že uhradil způsobenou škodu. Ignoroval skutečnost, že jeho jednání se blížilo vraždě. Obdobné jednání se navíc neúměrně rozmáhá, a je na něj proto třeba reagovat i z hlediska generální prevence,“ prohlásil ve své závěrečné řeči.

Podle senátu se ale Janoušek nepokusil ženu zavraždit. „Pokud by chtěl vyvolat fatální následek, mohl zvolit mnohem vyšší rychlost. Pak by poškozené nebylo pomoci. Šlo mu primárně o to, aby se vyhnul kontaktu s poškozenou a dalšími osobami,“ konstatovala soudkyně.

"Vrátit to nemůžu"

„Udělal jsem chybu, už dva roky se s tím snažím vypořádat, ale nejde mi to. Vrátit to nemůžu. Snažil jsem se minimalizovat škody, a to i v lidské rovině. Neudělal jsem to úmyslně, kdybych věděl, že jsem někomu ublížil, bezpochyby bych mu pomohl,“ řekl dnes soudcům Janoušek.

Jeho advokát Vít Široký zkritizoval, že v soudním řízení byly využity policejní odposlechy lobbistova telefonu z jiné kauzy, které zachytily Janouškovy hovory z doby krátce po střetu. Podle právníka tento postup porušil právo jeho klienta na spravedlivý proces. Odposlechy Janouškovi přitížily, mimo jiné prokázaly, že o sražení ženy věděl.

Mohla zemřít

Incident se stal v březnu 2012 na křižovatce v pražské Vyskočilově ulici. Janoušek předtím naboural do auta, jehož řidička následně přiběhla před lobbistův vůz a chtěla s ním střet řešit. Janoušek proti ženě, která mu bušila do kapoty, nejprve dvakrát popojel. Poté se na zelenou rozjel a ženu porazil, čímž jí způsobil otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici a kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít.

Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili dvě promile alkoholu, se původně hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

Janoušek také tvrdí, že v době nehody byl vážně nemocen, což prý ovlivnilo jeho jednání. Lobbista měl doposud čistý trestní rejstřík. Sražené ženě zaplatil odškodné 900 tisíc korun, řidička se pak nepřipojila k trestnímu řízení s žádostí o náhradu škody. Dnes u soudu vyšlo najevo, že se před prvním policejním výslechem v nemocnici zhroutila a odmítla se jej zúčastnit s tím, že má na nehodu špatné vzpomínky. Nemocnice ji pak svěřila do péče psychologa a psychiatra.

Janoušek byl označován za šedou eminenci pražské politiky
Janoušek na soudním jednáníJanoušek na soudním jednání | ctk Narodil se 3. července 1968 v Praze. Po gymnáziu pracoval jako číšník. Podle médii působil například v hotelu na pražském Tylově náměstí, kde se potkal s některými svými pozdějšími spolupracovníky. V 90. letech vystudoval práva a v roce 2003 získal na Právnické fakultě UK titul JUDr.
Od první poloviny 90. let podnikal. Jádrem jeho aktivit byl palác Blaník na Václavském náměstí, kde se pořádaly protidrogové přednášky. Právě zde se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl před vstupem do politiky známým odborníkem na drogovou problematiku.
O nadstandardních stycích mezi Janouškem a primátorem Bémem spekulovala média mnoho let. V březnu 2012 zveřejnila Mladá fronta Dnes odposlechy, které byly pořízeny v roce 2007 a na nichž Janoušek hovoří zejména s tehdejším primátorem Bémem. Podle deníku měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu. Detektivové se v této souvislosti zaměřili například na Janouškovu úlohu při prodeji pozemků dopravního podniku na pražské Palmovce, a také na to, zda nezasahoval do řízení o změnách územního plánu.
O Janouškovi, jenž sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“, se psalo jako o jednom z takzvaných kmotrů s úzkými vztahy zejména na pražské občanské demokraty. Podle médií ale Janouškův vliv v poslední době značně klesl, navíc se údajně potýká se závislostí na alkoholu.
Kromě primátora Béma měl Janoušek kontakty i na další významné osoby české politiky a byznysu. Janoušek byl například jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam kromě něj letěli i tehdejší šéf elektrárenské firmy ČEZ Martin Roman, předseda vlivného rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek (ODS), generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák a ředitel plzeňské Škody Transportation Tomáš Krsek.
Janoušek měl velmi blízké vztahy také k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, jehož od loňského roku stíhá policie. Podle kriminalistů totiž nedal pokyn k řádnému objasnění podezření z praní špinavých peněz, které se týkalo právě Janouška.
V minulých letech zasedal v orgánech řady společnosti včetně firmy Ora Print, v níž působil jako šéf představenstva bývalý předseda Věcí veřejných Radek John. Na ni média upozornila kvůli údajně podezřelým zakázkám od Všeobecné zdravotní pojišťovny nebo Lesů ČR. V současné době Janoušek není podle obchodního rejstříku v orgánech žádné společnosti.
Loni se v tisku objevily informace o tom, že Janoušek prostřednictvím firem Chambon a Kardio Port vydělal stamiliony na podezřelých zdravotnických zakázkách. Podle médií policie prověřuje rovněž zakázky na opravy přehrad pro podnik Povodí Vltavy.
Podle spekulací před lety výrazně finančně podpořil rodící se stranu Věci veřejné. Janoušek i představitelé strany to ale vždy popírali.
Při prošetřování aktivit Janouška a dalšího kontroverzního podnikatele Iva Rittiga přišla policie na možnou nezákonnou činnost Jany Nagyové (nyní Nečasové), šéfky kabinetu bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Následný policejní zásah na Úřadu vlády pak vedl loni v červnu k pádu Nečasova kabinetu.
Začátkem loňského roku Janoušek postoupil operaci hlavy. Podle informací médií mu lékaři odstranili krevní sraženinu, kterou si způsobil již o rok dříve při úraze na lodi.
Počátkem letošního září provedla policie domovní prohlídku v Janouškově vile u chorvatského Zadaru. Policisté si z nemovitosti odnesli blíže neurčené dokumenty.
Před soudem stanul Janoušek kvůli dopravní nehodě z března 2012. Podle žalobce svým autem v opilosti srazil ženu, za což byl obviněn z pokusu o vraždu a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Soud koncem letošního dubna Janouška poslal do vězení na tři roky za ublížení na zdraví a pět let mu zakázal řídit. Dnes mu odvolací soud trest odnětí svobody prodloužil na 4,5 roku a zákaz řízení na sedm let.