Soud s rakouským lobbistou sledují i čeští vyšetřovatelé

Gripeny české armády

Gripeny české armády Zdroj: Profimedia.cz

Pro Česko v mnoha ohledech pozoruhodný proces je na spadnutí v sousedním Rakousku. Tamní zbrojařský lobbista Alfons Mensdorff-Pouilly bude po prázdninách čelit žalobě z praní špinavých peněz. Až 12,6 milionu eur prý směřovalo během minulé dekády prostřednictvím falešných smluv z britského zbrojního koncernu BAE Systems do kapes lidí, kteří rozhodovali o zbrojních zakázkách.

Rakušana s Českem pojí hlavně nezdařený nákup a následně uskutečněný pronájem stíhaček Jas-39 Gripen právě od BAE Systems v roce 2003. O případ se zajímá i pražské Vrchní státní zastupitelství, jež vyšetřování kauzy gripenů dozoruje. „Informace vyhodnocujeme. Věc je ve stadiu neveřejného řízení, a tak nemůžeme poskytnout další informace,“ říká mluvčí Irena Válová. Tvrdí ale, že spolupráce s rakouskými kolegy je „dlouhodobá a funkční“.

Podobně odpovídá i mluvčí vídeňského zastupitelství Thomas Vecsey. Na otázku, zda se lobbistův případ bude týkat i jeho aktivit v Česku, ale říká jen: „Zda můžeme očekávat nové informace, ukáže až samotný proces.“

Pokud ale Rakušané budou chtít Mensdorffu-Pouillymu dokázat praní špinavých peněz v zájmu BAE, budou muset jmenovat asi i adresáty smyšlených faktur. Vídeňské zastupitelství přitom celkem jasně říká: „Peníze šly pravděpodobně na úplatky politiků ve střední a východní Evropě, aby souhlasili se zakázkami.“ O konkrétních adresátech peněz se v případě údajné korupce okolo gripenů v Česku ale dosud zatím nic nevyšetřilo. V roce 2007 přišla světová média jako britský list Guardian a švédská televize s obviněním z korupce okolo gripenů v různých zemích.

Alfons Mensdorff-Pouilly - hrabě, který se zamiloval do gripenů

Nejblíže rozpletení kauzy pak byl britský antikorupční úřad SFO, který prý dokonce disponoval z ústředí BAE i žádostí Mensdorffa-Pouillyho o 114 milionů eur za uplácení dvacítky českých vrcholných představitelů. Lobbista putoval v roce 2010 do vazby.

Britské a americké úřady se ale pak dohodly na mimosoudním narovnání s BAE a Rakušan byl propuštěn. „Buď to byla korupce, nebo nikoliv. Ale takto zamést milionový úplatek pod stůl je nemyslitelné,“ zlobil se tehdy někdejší rakouský ministr obrany Norbert Darabos a doufal, že v Rakousku bude proces dotažen do konce.