Soud v Bratislavě: Babiš vědomým agentem StB nebyl, vypověděl svědek

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Bývalý důstojník StB Andrej Kuľha dnes před bratislavským soudem prohlásil, že Andrej Babiš nebyl vědomým agentem komunistické tajné policie. Soud byl po výpovědích dalších svědků odročen na 14. dubna.

Kuľhu povolali jako svědka právní zástupci Babiše. V roce 1987 Kulha převzal Babišův svazek a nechal ho zařadit do archivu. Babišův právník před soudem citoval z článku týdeníku Euro, který loni jako první zmiňoval Kuľhův postoj. Babiš prý požádal Kuľhu o svědectví právě na základě tohoto článku.

Kuľha ukázal na údajné falšování jiného spisu, kvůli němuž se prý dostal do sporu s nadřízenými. „Po analýze skutečností jsem vyhodnotil, že nejde o vědomou spolupráci (Babiše s StB) a spis jsem odložil do archivu,“ prohlásil. K Babišovu svazku se u StB dostal v roce 1987, tedy pět let poté, co se nynější miliardář slovenského původu údajně stal spolupracovníkem StB. Kuľha u soudu také tvrdil, že Babišův svazek byl veden chaoticky a že v něm chyběly dokumenty.

V hospodě se spolupráce nepodepisovala

Zpochybnil rovněž okolnosti, za jakých byl Babiš údajně získán ke spolupráci s StB. „Verbování se má uskutečnit v konspiračním bytě, v tomto (Babišově) případě to byla vinárna,“ řekl Kuľha. „Neumím si představit, že by se vázací akt prováděl v hospodě,“ uvedl. Už loni Kuľha tvrdil, že obsah Babišova svazku byl zfalšovaný.

Právní zástupce slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) upozornil, že sám Kuľha do Babišova svazku doplnil dokument o přerušení spolupráce StB s Babišem. V záznamu z roku 1987 je uvedeno, že agent přistupoval k tajné spolupráci zodpovědně. Podle Kuľhy šlo ovšem pouze o formální postup.

ÚPN předložil soudu další svazky, v nichž je zmiňován agent Bureš, což prý za komunismu bylo krycí jméno nového českého ministra financí Babiše. Právní zástupce ÚPN tak učinil na úvod dnešního líčení u bratislavského soudu, u kterého se Babiš domáhá verdiktu, že byl v archivních svazcích československé komunistické Státní bezpečnosti veden coby agent neoprávněně.

Před soudem by měl vypovídat ještě někdejší člen takzvané lustrační komise a bývalý novinář Milan Žitný, jenž také zpochybňuje dokumenty Ústavu paměti národa. Očekává se tedy, že stejně jako Kuľha podpoří Babiše, který se stání účastní.

Babiš po hodině jednání ze soudu odešel se zdůvodněním, že má schůzku se slovenským ministrem financí Peterem Kažimírem. „Dělají z toho politický proces,“ prohlásil předtím na adresu médií, která zcela zaplnila velkou jednací místnost Okresního soudu Bratislava 1. Kritizoval rovněž slovenský soud za to, že první stání v případu vypsal až po roce a půl od podání žaloby. Bratislavský okresní soud, který se Babišovou žalobou zabývá, patří v zemi k nejvytíženějším.

Agent Bureš ve více svazcích

Podle archivních dokumentů se Babiš v roce 1980 stal důvěrníkem StB. O dva roky později jej k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta získal nadporučík StB Július Šuman. Šuman s médii nekomunikuje a k soudu zatím předvolán nebyl. ÚPN už dříve za málo pravděpodobnou označil možnost, že by evidence spolupracovníků StB byly vykonstruované, když údaje o některé osobě nezávisle na sobě existovaly v několika svazcích. Z dosavadních informací vyplývá, že agent Bureš vystupuje nejméně v pěti archivních svazcích včetně těch, které právní zástupce ÚPN dnes předložil soudu.

Andrej Babiš v jednací síni Krajského soudu Bratislava I, kde 30. ledna pokračovalo soudní líčení ve věci jeho žaloby proti slovenskému Ústavu paměti národa v souvislosti s archivními svazky, ve kterých je Babiš veden jako agent komunistické Státní bezpečností (StB).Andrej Babiš v jednací síni Krajského soudu Bratislava I, kde 30. ledna pokračovalo soudní líčení ve věci jeho žaloby proti slovenskému Ústavu paměti národa v souvislosti s archivními svazky, ve kterých je Babiš veden jako agent komunistické Státní bezpečností (StB).|CTK„Soud nerozhodne v můj neprospěch, to je vaše spekulace. Já to nemůžu komentovat. Je to zmanipulované,“ řekl novinářům před soudem Babiš

Bývalý pracovník ÚPN Martin Slávik v komentáři k Babišově případu napsal, že líčení je další metodou moderního trendu přepisování vlastní minulostí, které je v Česku i na Slovensku celkem populární. „Ani za peníze se nedá, doufejme, koupit úplně všechno. Nepochybně, lze koupit popularitu, stranu i dostatek věrných. Vlastní minulost se ovšem kupuje hůře. Je třeba si ji takříkajíc vysoudit,“ uvedl Slávik v komentáři, který dnes otiskl list Sme. Dodal, že postavit se čelem k vlastní minulosti, přiznat si chyby, snažit se je napravit a neopakovat, je mnohem náročnější, než je zatloukat.

Babišovi právníci navrhli koncem minulého týdne nové dva svědky. Advokáti ÚPN na to reagovali požadavkem na odročení jednání. Podle dokumentů, které ÚPN zveřejnil, byl Babiš v osmdesátých letech agentem Státní bezpečnosti. Ministr financí aktivní spolupráci s komunistickou tajnou policií popírá a chce se očistit prostřednictvím soudního verdiktu. Tvrdí, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu přišel do kontaktu s příslušníky StB, odmítá ale, že byl jejím agentem.

Euro: Babišův svazek je zfalšovaný, říká bývalý důstojník StB