Soudci napadají Pelikána za výběr svých kolegů

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: Daniel Černovský / Paparazzi

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
2
Fotogalerie

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO), který podle svých slov už nechce být v dalším kabinetu, navrhl vládě jmenování čtyř desítek nových soudců. I když se výběr zřejmě naposledy řídí původními pravidly a nikoliv Pelikánem prosazenou instrukcí a vyhláškami, sklízí kritiku Soudcovské unie. Podle ní přijde justice o nejlepší adepty  

„Ohledně výběru soudců panuje a zůstane zachována velká nejistota. Obecně lze říci, že ministr Pelikán upravil výběr soudců formou, která podléhá pouze uvážení ministra spravedlnosti. Ukazuje se, jak je to nedostatečné,“ uvedla prezidentka unie Daniela Zemanová.

Protože se systém řídí jen podzákonnými normami, může s nimi Pelikánův nástupce naložit dle své libovůle. „Není vázán ničím jiným než svojí odpovědností. Může výběr soudců bez konzultací s kýmkoliv zrušit, zcela změnit nebo ponechat beze změny,“ dodala Zemanová s tím, že nejistota, kterou instrukce přinesla, připraví soudnictví o nejlepší zájemce.

Pelikán odebral osmi předsedům krajských soudů pravomoc vybírat nové soudce a svěřil ji centrální komisi, kterou jmenuje ministerstvo. „Cílem je sjednotit roztříštěnou a neprůhlednou přípravu justičních čekatelů. Měli by být vybírání skutečně ti nejlepší, kteří se budou tři roky cíleně připravovat na funkci soudce,“ vysvětlil Pelikán.

Radikální krok je v přímém rozporu s dlouhodobou snahou soudců o větší nezávislost na exekutivě. „Ano, výběr není jednotný. Ale roztříštěné nejsou jen soudy, nýbrž především samo ministerstvo, které je ústředním orgánem správy soudů, a přes pětadvacet let nedokázalo připravit jednotnou zákonnou úpravu,“ sdělil nedávno E15 předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

I podle šéfky Soudcovské unie by se nový ministr měl zabývat dlouhodobě zanedbanými koncepčními problémy - vedle výběru soudců a soudních funkcionářů například také počtem a odměňováním pomocných pracovníků soudců.

Představitelé justice už přes dvě desetiletí neúspěšně prosazují vznik Nejvyšší rady soudnictví. „Ústavní soud v řadě svých judikátů zdůraznil potřebu vytvoření orgánu, který by byl reprezentantem soudní moci. Výběr soudců, jejich vzdělávání a kariérní postup by byl svěřen právě Nejvyšší radě soudnictví,“ uvedl předseda soudu Pavel Rychetský.