Spalovny místo recyklace? Česko neví, co s odpady po roce 2015

Spalovna Malešice

Spalovna Malešice

Mezi rezortem životního prostředí a Českým statistickým úřadem vypukl spor o to, kdo bude do Bruselu posílat data o odpadech. Vláda kvůli tomu odsunula na příští týden schválení plánu odpadového hospodářství, kterým se Česko bude řídit od roku 2015. Základní cíle a způsoby jejich dosažení však kabinet podle ministra životního prostředí Richarda Brabce nezpochybnil.

Cíle plánu, který určí, jak se bude v příštích deseti letech hospodařit s odpadem, ovšem kritizují ekologové i odpadové firmy. Brabcově dokumentu vytýkají, že velmi pravděpodobně povede ke stavbě spaloven na úkor recyklace.

„Pro recyklaci si Česko vybralo nejnižší možný cíl, který umožňuje evropská směrnice. Znamená to, že v roce 2020 se má recyklovat či jinak neenergeticky využít jen 35 procent komunálního odpadu. Předchozí plán počítal s padesáti procenty,“ upozornil odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček. Splnit nově stanovený cíl by neměl být problém.

Loni Česko recyklovalo či jinak neenergeticky využilo třicet procent komunálního odpadu. Samo ministerstvo počítá v nezávazné části plánu s tím, že za pět let se bude recyklovat či kompostovat polovina komunálního odpadu. K témuž donutí v příštích letech členské státy Evropská komise.

Realizovat plán budou kraje

„Pokud se legislativa EU změní, bude Česko stejně jako ostatní státy své plány odpadového hospodářství přepracovávat,“ uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Připravit pravidla budou muset po schválení závazného celostátního plánu i kraje. „K vyšší míře recyklace je vláda nutit nebude. Na druhé straně jim už letos zakázala skládkování směsného komunálního odpadu a využitelného odpadu od roku 2024. Nejjednodušší pro ně bude postavit spalovny,“ míní Kropáček.

„Jít cestou velkých spaloven bude drahé,“ dodal ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka. Ministerský dokument zatím neříká přesně, kudy se Česko v energetickém využití odpadu vydá. Své záměry ale rezort podle Havelky upřesní poté, co stanoví, jak poroste poplatek za skládkování. „Pokud překročí 700 korun za tunu, bude to zjevná preference velkých spaloven,“ uvedl Havelka.