Spojené státy uvidí do účetnictví 216 českých firem

Washington (ilustrační foto)

Washington (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Podniky finišují s přípravami na reporting Spojeným státům americkým o finančních transakcích amerických občanů (FATCA). Na aktuálním seznamu Úřadu pro daňovou správu Spojených států amerických figuruje na 216 spolupracujících českých firem z řad bank, brokerů, investičních společností a pojišťoven i dalších oborů a seznam stále narůstá. První hlášení o amerických účtech v Česku musí firmy podat Specializovanému finančnímu úřadu do konce června.

„Tyto firmy naplňují požadavky takzvané oznamující finanční instituce dle dohody FATCA a zákona o výměně informací o finančních účtech se Spojenými státy americkými pro účely správy daní. Každá z nich má povinnost podávat report o finančních účtech české i americké straně,“ uvádí Petra Petlachová z Generálního finančního ředitelství.

Předmětem zájmu Washingtonu má být každý klient domácí finanční instituce, u něhož vyvstane pouhé podezření na americkou národnost a na jehož kontě bude alespoň padesát tisíc dolarů. Na seznamu domácích institucí, které podávají hlášení, figurují i kampeličky, finančně-poradenské firmy, přesto i řada dalších, s financemi nepřímo spjatých jmen.

Nejen banky, ale i developeři

Soupiska obsahuje například české developerské projekty irské realitní skupiny Avestus, oční kliniku Lexum nebo třeba domácího výrobce kosmetiky dodávané do hotelů, Pacific Direct. „Jsme dceřiná firma britské společnosti, vyvážíme do Spojených států a jednoho ze zaměstnanců jsme v minulosti vypláceli v dolarech,“ uvádí Josef Tesařík z Pacific Directu na otázku po možných důvodech přítomnosti na amerických seznamech.

Jen zavedení reportingu do praxe vyjde velké instituce na miliony. „Náklady na zavedení systému dosáhly zhruba pěti milionů korun, další miliony ročně tvoří provozní náklady,“ uvádí Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. „V Komerční bance zároveň stále pracuje projektový tým, který provádí analýzy právní oblasti a který rovněž připravil změny v prostředí informačních systémů a technologií a metodické postupy,“ doplňuje Pavel Zúbek z Komerční banky. V českých bankách je podle dřívějších odhadů poradců PwC až osm tisíc bankovních účtů, na které by se regulace mohla vztahovat.