Spor o dalajlamu pokračuje: Jsem zděšen, reagoval Schwarzenberg

dalajlama (autor: Jan Michael Ihl, Flickr.com)

dalajlama (autor: Jan Michael Ihl, Flickr.com) Zdroj: Jan Michael Ihl, Flickr

Slova premiéra Petra Nečase o tom, že podpora tibetského duchovního vůdce dalajlamy či ruských aktivistek Pussy Riot může ohrozit tuzemský export, obnovila spory mezi ním a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Ten uvedl, že je tím, jak ochotně Nečas převzal čínskou propagandu, zděšen.

Podle Schwarzenberga byly Nečasovy výroky velice nešťastné a mohou zpochybnit dosavadní směřování české zahraniční politiky. Svého předsedu v tom podpořilo i předsednictvo TOP 09.

Schwarzenberg v České televizi řekl, že Nečas nikdy neměl velký zájem o lidská práva, a proto by se k těmto otázkám neměl vyjadřovat. Premiérovy výroky v něm vyvolaly zděšení. „Zděšení, že ministerský předseda České republiky může takto sklonit hlavu před zeměmi, o kterých všichni víme, že potlačují lidská práva,“ podotkl ministr zahraničí. „Převzít ve vyjádření o Tibetu čínskou propagandu, to je trochu moc pro mě,“ dodal.

Schwarzenberg označil situaci, kdy se premiér k zahraniční politice vyjadřuje v přímém rozporu s dlouholetou politikou ministerstva zahraničí, za vážnou. Rozkol ve vládě ale kvůli tomu nepředpokládá. Nečasovy výroky podle něj českou pozici v zahraničí neusnadnily, přehodnotit je ale může jen premiér sám. Zpochybnil také souvislost obchodních vztahů s Ruskem a Čínou s českým postojem k porušování lidských práv v těchto zemích s poukazem na to, že český export do těchto zemí utěšeně roste.

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska Schwarzenberg jako ministr zahraničí usiluje o čitelnou zahraniční politiku a má v tom podporu své strany. S ODS však o věci TOP 09 na stranické úrovni jednat nebude. „Bylo by možná dobře, aby pan premiér své výroky více konzultoval s vlastním ministrem zahraničí, ale to ať si vyříkají ti dva pánové,“ poznamenal Kalousek.

Veliký borec a vesnická tancovačka

Neshody, které Nečas se Schwarzenbergem často řeší přes média, tak pokračují. Poslední přestřelku oba absolvovali kvůli smlouvě o fiskální unii. Nečasův odmítavý postoj tehdy Schwarzenberg označil za zbabělý s tím, že se Nečas chce v Evropě ukázat jako „veliký borec“, ten reagoval invektivami o „ministru v zahraničí“ a “vesnické tancovačce v Čimelicích“.

Nečas měl v pondělí na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně projev, který vyvolal vlnu reakcí. Uvedl v něm mimo jiné, že je nutné „zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu“. Varoval například před „falešným adorováním“ nevkusu, který představují ruské aktivistky ze skupiny Pussy Riot. Podporu dalajlamy zas Nečas vnímá jako vzývání režimu, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter. Podobně se nedávno vyjádřil i šéf českého Svazu průmyslu Jaroslav Hanák.

Nečasovy výroky podpořila i Smíšená česko-čínská komora, jejíž čestnými členy jsou například skupiny PPF, J&T, ČEZ či čínský Huawei, která je považuje za začátek potřebné debaty. Šéf komory a exministr zahraničí Jan Kohout poznamenal, že vztahy mezi Českem a Čínou jsou už delší dobu na nejhorší úrovni mezi všemi zeměmi EU. Důsledkem toho prý je nevyužitý potenciál vzájemné obchodní výměny i ekonomické, vědecké a další spolupráce.

K přehodnocení politiky vyzývá i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). „Mohu říci, že bychom o vztahu Česka k některým zemím měli ve vládě začít rychle a seriózně diskutovat,“ míní. Na strojírenském veletrhu v Brně prý z rozhovorů s některými exportéry cítil, že jim některé zahraničně politické postoje vadí a komplikují přístup na zahraniční trhy. Podle ministra je proto potřeba najít variantu, která zohlední postoj Česka v otázce ochrany lidských práv, ale zároveň nebude překážkou pro české firmy.