Spor Skansky a obce Bublava se vrací na začátek

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Okresní soud v Sokolově se bude muset znovu zabývat sporem o 19 milionů korun plus úroky mezi společností Skanska a obcí Bublava, rozhodl dnes Nejvyšší soud. Obec se v roce 1997 rozhodla, že nechá na svém území postavit aquapark. V roce 1999 se obec na stavbě dohodla se společností IPS (dnešní Skanska). Bublavské vedení však v roce 2005 přestalo firmě platit a od té doby zůstává aquapark nedostavěn.

Okresní soud se v počátcích sporu stavěl na stranu obce. V roce 2009 však rozhodl, že Bublava musí společnosti Skanska zaplatit 19,1 milionu korun plus přibližně stejně vysokou částku jako úroky. Krajský soud v Plzni poté v roce 2010 potvrdil, že by Bublava měla firmě zaplatit náhradu a požádal okresní soud o stanovení částky. Nejvyšší soud v lednu 2013 vyhověl dovolání Bublavy a bez veřejného jednání všechny rozsudky zrušil a vrátil spor na začátek.

Chyba předchozího vedení?

Současné vedení obce tvrdí, že je smlouva neplatná, jelikož ji uzavřelo bývalé vedení obce bez souhlasu zastupitelstva a v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. „My jsme od samotného počátku tvrdili, že smlouva je neplatná. Je něco jiného, když zastupitelé něco berou na vědomí a když něco schvalují,“ řekl starosta Bublavy Igor Jirsík.

Podle Nejvyššího soudu není dosud jasné, zda celé výběrové řízení na řádně projednávalo zastupitelstvo. Pokud by se ukázalo, že výběrové řízení bylo dílem pouze vedení obce a nikoli zastupitelstva, mohlo by to znamenat, že smlouva se stavebníkem je od počátku neplatná. Nejvyšší soud nezpochybňuje, že v bublavském zastupitelstvu probíhalo o všech jeho usneseních hlasování. „Podstatné však je, o čem se hlasovalo, zda o návrhu na přijetí příslušného rozhodnutí představujícího vůli obce, či pouze o tom, že zastupitelstvo bere určité skutečnosti na vědomí, tak jak tomu nasvědčuje samotná dikce zápisu,“ stojí v rozsudku Nejvyššího soudu. Právě těmito okolnostmi se musí znovu zabývat sokolovský soud.

Obec Bublava je zadlužená a má zablokovaný majetek. Státu dlužila obec původně 33 milionů za dotace, které musela vrátit. Dluh se pokouší mořit prodáváním obecných pozemků. „Nyní je to už jen 19 milionů. Tím, že můžeme dluh splácet jen prodejem pozemků, se dluh snižuje pomalu. Některý rok toho prodáme víc, jindy méně,“ dodal starosta Jirsík. Pokud by obec nakonec vyhrála spor se Skanskou, mohla by se alespoň zbavit dalšího závazku.