Squatteři opět obsadili vilu Milada, poslední pražský squatt

Vila Milada

Vila Milada Zdroj: wikimedia.org

Přibližně 40 lidí obsadilo v noci na dnešek opuštěnou vilu Milada v Praze 8. Policie proti squatterům po půlnoci zasáhla a 24 z nich zadržela. Další squatteři se dostali na střechu budovy, na níž setrvali řadu hodin. Poslední slezl dnes vpodvečer. Všichni jsou podezřelí z přestupku, záležitost bude řešit místní radnice. Svým jednáním chtěli squatteři upozornit na to, že objekt ve vlastnictví státu přes proklamace z minulých let nadále chátrá.

Do noční akce byla nasazena stovka policistů a vrtulník. Při zásahu policie byli lehce zraněni čtyři squatteři a poranění utrpěli i dva policisté, jeden z nich si zlomil ruku. Squatteři se podle policie ve vile zabarikádovali a na zásahovou jednotku házeli různé předměty.

Proti lidem, kteří vylezli na střechu, nechtěla policie zasahovat. Obávala se toho, že by se někdo mohl zranit, čekala proto, až squatteři sami slezou. Na místě byli i strážníci a záchranná služba.

Kolem dnešního poledne přišly squattery na střeše podpořit asi dvě desítky lidí. Uváděli, že policisté při zásahu utvořili „uličku jako za socialismu“, ale nebylo to prý nic strašného. Skupinka se postupně rozrostla, lidé přivezli hudební aparaturu. Policie a zástupci městské části ale pouštění hudby ukončili.

Squatteři měli v sobotu večer u Milady happening a koncert. Připomínali si tři roky od doby, kdy byl tento poslední pražský dlouhodobě obývaný squat policejně vyklizen. Chátrající objekt se nachází na pomezí Troje a Holešovic v blízkosti mimoúrovňové křižovatky Pelc-Tyrolka. Patří ministerstvu školství, jemu se roky nedaří objekt prvorepublikové vily zrekonstruovat a najít pro něj smysluplné využití. Squatteři chtěli nynější akcí na současný stav kolem vily poukázat.

Vila byla opuštěna v roce 1988. O deset let později se do domu nastěhovali squatteři. Pořádali zde koncerty či protirasistické festivaly, okolní obyvatelé si však stěžovali na hluk a nepořádek. Policie a správce domu, kterým byl Ústav pro informace ve vzdělávání, se několikrát pokoušeli objekt vyklidit. Poslední velká akce proti squatterům byla v Miladě v červnu 2009.

Vysokoškolské koleje 17. listopadu a vila MiladaVysokoškolské koleje 17. listopadu a vila Milada|wikimedia.orgVysokoškolské koleje 17. listopadu a vila Milada

Další známé pražské squatty:

Lázně Na Slupi v Praze 2: Do opuštěného objektu bývalých lázní vnikli squatteři v září 2009. Údajně jej obsadili jako náhradu za vilu Milada, kterou museli opustit. V budově strávili noc, poté je zadržela policie. Loni úředníci Prahy 2 rozhodli, že squatteři nespáchali ani přestupek a nebudou potrestáni. Prvoinstanční soud jim přitom udělil podmíněné tresty a obecně prospěšné práce. Odvolací soud ale verdikt zrušil a případ postoupil Praze 2.

Buďánka v Praze: Někdejší kolonii dělnických domků obsadili squatteři na jaře 1991. Začátkem roku 1992 policie domy vyklidila, většina lidí se přesunula do squatu Sochorka. V pozdějších letech ale zanedbané domky squatteři znovu obývali. V roce 1997 přešla Buďánka do správy Prahy 5, která plánovala její obnovu. Osada byla v 90. letech vyhlášena památkovou zónou, žádný z domů ale nebyl prohlášen památkou. Většina objektů byla kvůli špatnému stavu zbourána.

Cibulka v Praze 5: Neudržovaný statek v Košířích byl podle squatterů již od 90. let centrem alternativní kultury. V roce 2008 se pokusila o jeho oživení skupina lidí, která zde připravovala se souhlasem majitele kulturní projekty. Jejich záměr ale ukončila policie. Squatteři se s policisty střetli v listopadu 2008, když policie kvůli snaze dopadnout pachatele loupeže prohledávala usedlost. Squatteři se do Cibulky vrátili, policie proti nim zasáhla i letos v květnu.

Ladronka v Praze 6: Statek ze 17. století obsadila skupina lidí v září 1993 a založila nadaci Ladronka, která se zde snažila vybudovat tzv. autonomní sociálně-kulturní centrum. Po několika pokusech policie o vyklizení objektu v roce 1996 uznal magistrát obyvatele squatu za rovnocenné partnery pro jednání. V listopadu 2000 však policie squattery vystěhovala. Na tři stovky příznivců Ladronky pak v prosinci protestovaly na Mariánském náměstí a pochodovaly Prahou. V roce 2005 v Ladronce vznikl veřejný sportovně-rekreační areál.

Sochorka v Praze 7: Squatt v ulici pplk. Sochora v Holešovicích vznikl začátkem roku 1992. Pořádaly se tady výstavy, koncerty či přednášky. Komunitu několikrát napadli skinheadi a často se o ni zajímala policie. V domě, který squatteři opustili na podzim 1997, byl po rekonstrukci otevřen domov pro rodiny s dětmi.

Zenklova ulice v Praze 8: Squatt vznikl v roce 1997, v témže roce jej policie vyklidila. Během zásahu se squatteři zabarikádovali a několik z nich se uchýlilo na střechu. Původně vyhrožovali i sebevražedným skokem, nakonec se vzdali a byli zadrženi policií.

Zlatá loď v Praze 1: Obsazení budovy „Zlatá loď“ v historické části města v roce 1990 je označováno za první pražský squat. Obývali jej převážně studenti, umělci a několik rodin s dětmi. Objekt byl vyklizen v květnu 1994 policií.