Stanjura potřebuje 15 miliard na důchody a pomoc lidem s energiemi. Spoléhá na výběr daní

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
3
Fotogalerie

Závazek vlády snížit schodek státního rozpočtu na letošní rok o osm desítek miliard korun nabobtná o minimálně dalších 15 miliard. Vyžádá si je mimořádné zvýšení důchodů kvůli inflaci od června a okamžitá pomoc lidem s rostoucími cenami energií.

„Platí, že chceme osmdesátimiliardové úspory, tedy srazit deficit pod tři sta miliard. Ale současně platí, že budou minimálně dva velké nové výdaje, které v návrhu rozpočtu nebyly. Za to předchozí kabinet nekritizuji,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Rezort práce a sociálních věcí odhaduje, že výdaje na další růst penzí v průměru o 670 korun budou činit 12 miliard korun. Výsledná částka se ještě propočítává. Donedávna se přitom předpokládalo, že výjimečná valorizace přijde na zhruba dvě desítky miliard.

„Druhým velkým výdajem budou nová pravidla pro příspěvek na bydlení kvůli cenám energií. Dopad na státní rozpočet očekáváme zhruba tři miliardy korun,“ dodal šéf státní pokladny.

Celkových patnáct miliard by podle ministra měly pokrýt vyšší daňové příjmy. „V rámci příjmů je to reálné. Určitě ale nebudeme postupovat tak, že bilanci rozpočtu vylepšíme umělým přifouknutím příjmů,“ podotkl Stanjura.

Peníze vláda nalézt musí. Jde o takzvané mandatorní neboli povinné výdaje. Týká se to nejen důchodů, ale i měkčích podmínek pro získání příspěvku na bydlení. Ty zřejmě už tento měsíc uzákoní ve stavu legislativní nouze parlament.

O nalezení úspor ve výši osmi desítek miliard korun aktuálně jednají všichni ministři. Zredukovat se snaží především provozní výdaje, neobsazená nebo přebytečná místa ve státní správě a národní dotační tituly.

Největší rozpočet má ministerstvo práce. Problém je však v tom, že z drtivé většiny jde o dávky, jejichž vyplácení stanovují zákony. „Úspory musíme hledat rozumně, nemůžeme to dělat tupými škrty. Myslím, že se všichni poučili z období vlády Petra Nečase,“ uvedl šéf rezortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podobně argumentuje i ministr školství Petr Gazdík (STAN), který převážnou část rozpočtu vydá na platy učitelů a nepedagogických pracovníků.

Jurečka hodlá škrtat v provozních výdajích. Odloží také investice, které by bylo možné uhradit z jiných zdrojů. „Zadání beru vážně, úspory jsme schopni nalézt,“ ujistil.

Vláda má návrh státního rozpočtu na letošek schvalovat 26. ledna. „Konkrétní čísla představí vláda koncem ledna,“ potvrdil Stanjura.

Další měsíc bude o předloze debatovat Poslanecká sněmovna, Senát o finančním plánu nejedná. Rozpočtové provizorium má skončit v březnu.