Stát hodlá zvýšit limit pro trestný čin

Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti Zdroj: profimedia.cz

Jan Kněžínek
2
Fotogalerie

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) navrhuje zdvojnásobení finančního limitu pro trestný čin na deset tisíc korun. Ušetřilo by to podle něj peníze státu. Proti jsou však obce, kterým by přibyla práce, obchodníci i koaliční vládní ČSSD.

Odlehčit soudům a věznicím má záměr ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) zvýšit hranici škody, kdy krádež už není přestupkem, ale trestným činem. Dosavadní limit pět tisíc korun, který platí od roku 2002, by Kněžínek zdvojnásobil i kvůli inflaci a růstu minimální mzdy. Ta byla začátkem minulé dekády 5700 korun, nyní je 12 200 korun. Vládní ČSSD a samosprávy jsou však proti.

„Má to velkou podporu v právnické obci, u advokátů, státních zástupců a soudů. Na druhou stranu z toho nebudou mít radost obce, protože věci, které jsou dnes trestným činem, budou spadat do přestupkového řízení,“ připustil šéf rezortu spravedlnosti s tím, že řešení přestupků je levnější než soudy, takže by stát ušetřil.

Novelu zákona hodlá Kněžínek předložit vládě příští rok. Už nyní však naráží na ČSSD. „Chápu, že by to ulehčilo orgánům činným v trestním řízení, ale těm, co nekradou, by to moc nepomohlo,“ řekl deníku E15 předseda poslanců sociální demokracie Jan Chvojka.

Podle něj je pět tisíc korun pro spoustu lidí stále dost peněz. „Není pro ně přijatelné, aby ten, kdo odcizí zboží v obchodě přesahující tuto sumu, nebyl trestně odpovědný,“ dodal.

Úprava zákona by navíc zkomplikovala práci přestupkovým orgánům, které nemají takové pravomoci, a tedy možnosti obstarat si důkazy jako republiková policie. A obchodníci by přicházeli o více zboží než dosud. „Hranice je problematická už teď, kdy pachatelé kradou těsně pod ní. Zvýšením na deset tisíc korun bychom jim jen vyšli vstříc,“ argumentuje šéf poslaneckého klubu oranžových.

Proti návrhu Kněžínka jsou právě obce, které by musely přijmout další kvalifikované pracovníky včetně právníků, aby mohly zahajovat přestupková řízení. Například pražské městské části řeší v současnosti několik tisíc přestupků ročně. Naopak ODS se záměr líbí. „Jsem rozhodně pro navýšení hranice škod ve všech kategoriích po téměř dvou desetiletích fungování těch stávajících,“ uvedl šéf sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda.

Kromě toho by Kněžínek chtěl zdvojnásobit i další škody definované trestním zákoníkem. Například malá škoda je nyní dvacet pět tisíc korun, větší padesát tisíc a značná půl milionu.