Stát vyhrál v kauze podezřelých restitucí, vracet pozemky po Bečvářově velkostatku nemusí

Video placeholde

Stát nemusí vydat Emilii Bednářové a dalším restituentům 11 hektarů lukrativních pozemků ve Strašnicích. V takzvané kauze Bečvářova statku o tom rozhodl odvolací Městský soud v Praze. Soudy ve stejné kauze stále řeší obvinění několika lidí kvůli údajně podvodným restitucím v letech 2009 až 2012.

"Soudní rozhodnutí vítáme a věříme, že se tímto stanoviskem odvolacího soudu budou řídit i ostatní soudy a další orgány státu," uvedla ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová. SPÚ rozhodnutí pražského pozemkového úřadu o vydání pozemků ve Strašnicích v roce 2014 zrušil jako nezákonné. Jeho verdikt pak potvrdil Obvodní soud pro Prahu 10 a dnes tedy i odvolací soud.

Z takzvaného Bečvářova velkostatku získali restituenti v minulosti pozemky v odhadované hodnotě tři miliardy korun. Podle Transparency International (TI) šlo o promyšlený podvod. V případech, kterými se zabývají kriminalisté, se Státní pozemkový úřad připojil jako poškozený.

Ministerstvo zemědělství již dříve rozhodlo, že jedna z dědiček nemá na pozemky nárok, protože nikdy nebyla velkostatkářovou příbuznou. Neoprávněný restituční nárok Bednářové na pozemky vyšel najevo poté, kdy dědicové požadovali jako náhradní pozemky mimo jiné parcely na Žižkově, na nichž mezitím začal Metrostav stavět bytový komplex.

Právníci firmy při analýze historických dokumentů zjistili, že Bednářová nebyla Bečvářovou příbuznou, ale pouze dědičkou ze závěti. Proto neměla ze zákona na pozemky nárok, což v následném sporu mezi restituenty a Metrostavem potvrdil soud.

Více informací z realitního byznysu najdete v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

E15 Premium. Jak se staví nová Praha • E15

Velkostatkářova rodina včetně údajně příbuzné Bednářové už dříve vysoudila mimo jiné skoro sedm hektarů parcel naproti Thomayerově nemocnici v ceně až 1,4 miliardy korun, čtyřhektarovou zahradu v Kunraticích u rybníka Šeberák či areál v Hodkovičkách o rozloze asi pěti hektarů.

Na Bednářovou připadá zhruba polovina z třímiliardového nároku. Lukrativní pozemky navíc byly od restituentů velmi záhy převedeny na nové majitele, kterými se staly anonymní firmy.

Loni v dubnu policie v kauze obvinila tři lidi. Dva z nich čelí obvinění za zneužití pravomoci úřední osoby, v jednom případě ve stadiu pokusu, třetí člověk se podle policie dopustil maření úkolu úřední osoby. Obvinění se týkají rozhodnutí bývalého Pozemkového úřadu Praha ve věci Bečvářova majetku od roku 2009 do roku 2012.