Státní kasa má rekordní přebytek. Díky ekonomice a propadu evropských projektů

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: CTK

Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.
Ministerstvo financí
Premiér Bohuslav Sobotka při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
5
Fotogalerie

Státní rozpočet skončil loni v přebytku 62 miliard korun. To je nejlepší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Schválený rozpočet přitom počítal se schodkem 70 miliard korun. Na tiskové konferenci o tom informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Předloni byl schodek rozpočtu téměř třiašedesát miliard korun.

Za dobrým výsledkem rozpočtu je podle ministerstva růst daňových příjmů, ekonomický růst i úspory v běžných výdajích a na obsluze státního dluhu.

Bývalý ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek ale tvrzení o lepším výběru daní považuje za nesmysl. "Je to souhrn mnoha mimořádných faktorů," glosoval Kalousek výsledek státního hospodaření. 

Také ekonomové již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů. Ty loni činily 54 miliard korun. To bylo ve srovnání s předloňským rokem o 118 miliard korun méně.

"Byli jsme kritizování, že jsme investovali méně. To je sice pravda, ale vůči schválenému rozpočtu jsme investovali navíc 6,2 miliardy korun. Takže ta kritika, že jsme investovali méně, neobstojí. Musíme to srovnávat se schváleným rozpočtem," uvedl Babiš. Upozornil, že rozpočet v roce 2015 byl s pohledu proinvestovaných peněz extrémní, protože končilo staré programovací období Evropské unie. Kapitálové, tedy investiční, výdaje státu loni činily 85 miliard korun.

Sobotka: Přebytek je výsledkem čerpání z EU i hospodářského růstu

Pro přebytek ve státním rozpočtu za loňský rok byl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodující úspěch vlády při důsledném dočerpání evropských fondů. K pozitivní bilanci rozpočtu přispěl také hospodářský růst či zvýšení zaměstnanosti, uvedl Sobotka.

Zlepšení stavu veřejných financí je podle Sobotky výsledkem úspěšné prorůstové a proinvestiční politiky vlády. "Vyplatila se daňová opatření, u kterých naše vláda využila předchozí pozitivní slovenskou zkušenost, ať už to byla kontrolní hlášení u DPH, nebo lepší spolupráce policie a daňové správy," uvedl Sobotka v prohlášení pro tisk.


Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply o sedmačtyřicet miliard na 1,3 bilionu korun. Celkové výdaje rozpočtu meziročně klesly o více než 77 miliard na 1,2 bilionu.

Proti schválenému rozpočtu byly podle resortu financí nižší výdaje na obsluhu státního dluhu, a to přibližně o dvanáct miliard. Meziročně se úrokové výdaje na obsluhu dluhu snížily na 41 miliard. Provozní výdaje státu byly proti schválenému rozpočtu nižší o šestnáct miliard korun.

Na daních včetně sociálního pojištění stát loni vybral o 68 miliard více. Na dani z příjmu firem stát získal loni meziročně o dvanáct miliard víc, celkem 111 miliard korun. 

Na dani z přidané hodnoty rozpočet inkasoval 245 miliard korun, což je meziročně o devět miliard více. Schválený rozpočet ovšem počítal s vyšším výběrem. Rozdíl mezi skutečností a plánem je podle Babiše způsoben odhadem příjmů z elektronické evidence tržeb. Ty již pro loňský rok odhadoval na více než dvě miliardy korun. Evidence tržeb ovšem začala až 1. prosince, tedy později než ministerstvo plánovalo. 

Pro letošní rok ministerstvo financí naplánovalo schodek šedesát miliard korun. "Nechci predikovat ten skutečný výsledek letos, ale důležité je, že chceme snižovat deficit," uvedl Babiš.

Česká republika měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy to bylo zhruba jedenáct miliard korun.

Babišův úřad již dříve uvedl, že navrhne, aby se případný přebytek státního rozpočtu za loňský rok využil na snížení státního dluhu. Ten loni podle předvánočního vyjádření Babiše klesl o šedesát miliard na 1,6 bilionu korun.