Státní tajemník pro EU jde opět do vlády, Nečas na něm trvá

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Vláda dnes opět bude mít na svém jednání bod, který je trnem v oku TOP 09: zabývat se bude vznikem funkce státního tajemníka pro Evropskou unii. „Ano, o této záležitosti jsme mluvili už na minulém jednání kabinetu, na týden jsme ho přerušili a nyní se k němu vrátíme,“ potvrdil deníku E15 premiér Petr Nečas.

Tato funkce se podle něj stala mediálním fetišem, za podstatné ale považuje, že koordinovat evropskou problematiku musí útvar podřízený předsedovi vlády. „Za tuto koordinaci odpovídá předseda vlády a bude se jí věnovat jemu podřízený útvar. Ten bude úzce spolupracovat s ministerstvem zahraničí, tak to stojí v programovém prohlášení vlády,“ řekl Nečas. A připomněl, že po podpisu Lisabonské smlouvy jednají v Evropské radě výhradně premiéři. Je tudíž logické, aby měl takový aparát k dispozici. Obdobné je to i v jiných zemích EU – tam, kde nemají ministra pro evropské záležitosti, existují tajemníci.

Když se o vzniku pozice začalo loni po vzniku koaliční vlády diskutovat, padlo jméno generálního tajemníka Evropské asociace výrobců automobilů Ivana Hodače. „Žádná jména nebudu komentovat,“ uvedl teď Nečas. Hodač E15 řekl, že je ochoten o funkci přemýšlet, momentálně s ním však nikdo nehovořil. „Podmínka je stejná: nejprve se musí dohodnout Úřad vlády s ministerstvem zahraničí,“ sdělil.

Zřízení úřadu státního tajemníka pro Evropu je citlivé především pro TOP 09, její předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg to považuje za zásah do pravomocí svého rezortu.
Spornou otázku otevřel premiér Petr Nečas po delší době znovu před týdnem, konkrétně na zasedání vlády, kterého se TOP 09 neúčastnila. Vznik této pozice ukryl pod bod Návrh změny jednacího řádu vlády. Naposledy se o této záležitosti diskutovalo na sklonku loňského roku, pak byla debata kvůli ostrému nesouhlasu ministra Schwarzenberga dána k ledu. Nyní Nečas zdůrazňuje, že úprava, kterou požaduje, jasně vyplývá z koaliční smlouvy.

Ministr zahraničí označil v minulosti premiérem favorizovaného Hodače za automobilového lobbistu s dovětkem, že když ho tam chce mít, ať ho tam má. Předseda vlády v té době kontroval, že nejde o žádného lobbistu ani o stranickou funkci a že každému občas něco ujede a řekne hloupost. „To se stane každému z nás, i mně,“ připustil šéf ODS. V srpnu 2010 počítal Nečas se třemi kandáty, jmenovat nechtěl. Nového muže pro EU čekal v řádu týdnů.

Pražský rodák Ivan Hodač (65) vede Evropskou asociaci výrobců automobilů se sídlem v Bruselu od roku 2001. Organizace zastupuje zájmy šestnácti členských automobilek vůči Evropské komisi, Radě ministrů a Evropskému parlamentu a podílí se na utváření dopravní politiky celého Společenství a ochrany jejího životního prostředí. Současně vede jednání s jinými průmyslovými a spotřebitelskými sdruženími a nevládními organizacemi.

Klaus se obul do diplomacie

Prezident Václav Klaus kritizoval na setkání s českými velvyslanci vládní koncepci zahraniční politiky. Obsahuje prázdná témata, neřeší nepříznivé tendence v EU a nezabývá se problémy české diplomacie. „Koncepce, která by byla koncepcí, by musela obsahovat témata, se kterými chceme něco dělat,“ zdůraznil Klaus.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.