Stranické referendum končí, členové ČSSD chtějí jít do vlády s Babišem

Vedení ČSSD si připíjí po stranickém sjezdu.

Vedení ČSSD si připíjí po stranickém sjezdu. Zdroj: Twitter

Novému vedení sociální demokracie v čele s Janem Hamáčkem se podařilo přesvědčit většinu členské základny, že spojenectví s ANO bude pro stranu výhodnější než opoziční role. „Už od začátku týdne je jasné, že i kdyby se několik desítek posledních místních organizací vyslovilo proti, kladný výsledek referenda by to nezvrátilo. Zhruba dvě třetiny členů jsou pro,“ uvedl zdroj E15 blízký Lidovému domu. 

Vedení partaje se členů ptalo, zda souhlasí se vstupem do vlády za podmínek uvedených v koaliční smlouvě a programovém prohlášení. Kvůli kontrole se některé hlasovací lístky sčítaly dvakrát. U vybraných buněk se navíc elektronicky zaslané protokoly s výsledky porovnávaly s počtem odevzdaných lístků. 

Ještě před měsícem by si na souhlasné stanovisko sociálních demokratů příliš lidí nevsadilo. Hamáček ovšem při návštěvách regionů argumentoval tím, že vzhledem k velkému počtu subjektů v Poslanecké sněmovně a jejich názorové roztříštěnosti by se ČSSD nedokázala z opozičních lavic prosadit. "Problém by byl i v tom, že bychom byli spojováni s ODS, TOP 09 nebo lidovci, což by nám ztracené příznivce nepřitáhlo," dodal zdroj E15.

Souhlasné stanovisko v referendu znamená, že strana vstoupí do menšinové vlády s hnutím ANO současného premiéra v demisi Andreje Babiše. Sociální demokracie má obsadit podle dohody s ANO pět ministerstev.

Ministerstvo vnitra by měl vést Jan Hamáček, ministerstvo práce bývalý náměstek Petr Krčál, zemědělství šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk. K nominaci europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí má výhrady prezident Miloš Zeman.

V hlasování dostalo v rámci téměř 1100 místních organizací ČSSD příležitost vyjádřit se na 17 500 straníků.