Strany se vyhouply do zisku. ČSSD zachránila výhra v kauze Altner, ANO splatilo peníze Babišovi

Petr Fiala, předseda ODS, která měla loni třetí nejvyšší příjmy.

Petr Fiala, předseda ODS, která měla loni třetí nejvyšší příjmy. Zdroj: Michael Tomeš

Předseda KSČM Vojtěch Filip šéfuje straně, která jako jediná ze sněmovních partají loni skončila ve ztrátě.
2
Fotogalerie

Loňské hospodaření se sněmovním stranám vydařilo, kromě komunistů skončily všechny strany v přebytku. Vyrovnaly tak náročný předloňský rok, kdy kvůli několika drahým volbám skončily skoro všechny strany ve ztrátě. 

Z výročních zpráv, které musely politické strany a hnutí předložit do konce března, vyplývá, že nejvíce na účtě zbylo vládním stranám. Hnutí ANO bylo v plusu 63,4 milionu korun, a ČSSD dokonce 98,8 milionu korun.

Ulevilo se hlavně sociálním demokratům, kteří již nemusejí mít v rezervě a úvěrech více než tři sta milionů korun na případnou prohru ve sporu s dědici advokáta Zdeňka Altnera, neboť loni v červnu soud vyhráli.

ČSSD se tak vzpamatovala z finančních problémů v posledních letech, kdy kvůli špatným výsledkům ve sněmovních volbách v roce 2017 dostávala od státu mnohem méně peněz než dřív. Pro představu sociální demokraté získávají od státu zhruba 69,2 milionu korun, hnutí ANO 147,7 milionu.

Půjček se zbavilo i hnutí ANO, které splatilo svému předsedovi Andreji Babišovi poslední část ze 124 milionů korun, které premiér poskytl svému hnutí jako bezúročnou půjčku. „Poslední část půjčky splatilo hnutí ANO 13. ledna tohoto roku. Mohu tedy potvrdit, že v tuto chvíli už hnutí nedluží panu Babišovi vůbec nic,“ uvedl hlavní manažer hnutí a poslanec Jan Richter.

Dařilo se i dalším stranám, vysoké příjmy měli i občanští demokraté, lidovci nebo komunisté, byť ti skončili jako jediní ve ztrátě. U těchto stran je podobně jako u ČSSD typický poměrně velký výnos z nájmů, na rozdíl od novějších stran totiž vlastní řadu nemovitostí a jejich prostory pronajímají. Ročně tak tyto strany získají v průměru kolem dvaceti milionů korun.

Menší strany jako TOP 09 a Starostové zase získávají miliony korun od dárců a příznivců. „S penězi od dárců i od státu hospodaříme odpovědně a díky tomu můžeme část zisku použít na kampaň před letošními krajskými a senátními volbami,“ uvedla generální sekretářa TOP 09 Miriam Faltová.

Důvod, proč se stranám dařilo, spočívá v nízkých nákladech na volby. Loni se konaly jen volby do Evropského parlamentu, jejichž kampaň i díky nízkému zájmu voličů stála méně peněz.  Předloňský rok, kdy se sešly nákladné komunální, senátní a prezidentské volby, způsobil ztrátu i bohatým stranám.

Letos čekají strany krajské a senátní volby, příští rok pak očekávané sněmovní volby, na které mohou strany podle zákona vynaložit až 90 milionů korun.