Strop pro podlimitní veřejné zakázky se má zvednout na pětinásobek

Stavebnictví

Stavebnictví Zdroj: E15

Horní limit takzvaných podlimitních veřejných zakázek by měl vzrůst ze současných deseti na 50 milionů korun, navrhuje ministerstvo pro místní rozvoj. Podlimitní tendry, jejichž zadávání je ze všech druhů veřejných zakázek nejjednodušší, využívají hlavně obce pro hledání firem na stavební práce.

Podle záměru MMR se má změnit i procentuální limit na vícepráce, a to ze současných 20 procent na 50 procent. Vícepráce označují stav, kdy objednatel během výstavby zadá zhotoviteli provést práci nad původně domluvený rámec. Zadavatelé mají mít nově také možnost vyloučit ze soutěže firmy, které jim v minulosti odvedly nekvalitní práci. Zákon vychází ze směrnice Evropské unie a měl by platit od začátku roku 2016.

Jak uvedla ministryně Věra Jourová (ANO), cílem návrhu je nový zákon, který by neztrpčoval život slušným zadavatelům. Měl by ale obsahovat i prostor pro veřejnou kontrolu k odhalení případných podvodů. „Já to řeknu na tvrdo. V tomhle státě začala platit premisa - co zadavatel, to zloděj,“ řekla Jourová. Kvůli tomu se podle ministryně hlavně starostové bojí zakázky zadávat. Zákon to má změnit.

Na konci dubna ministerstvo oznámilo, že kromě tvorby nového zákona připraví technickou novelizaci současného zákona. Ta by měla platit už od ledna příštího roku. Kromě jiných úprav mění režim víceprací. Konkrétně upravuje důvody pro využití jednacího řízení bez uveřejnění na dodatečné stavební práce. Rozšiřuje je o dodatečnou práci, která vznikla okolnostmi, které zadavatel s náležitou péčí nemohl předvídat. Změnu procentního limitu ale nechává až na nový zákon.

Ministryně při nástupu do funkce přípravu technické novely odmítala a chtěla ji nechat na poslancích. Nakonec si to rozmyslela a novelu tak připravuje samo ministerstvo.

Objem veřejných zakázek v letošním prvním čtvrtletí činil 53 miliard korun. Více než polovinu z nich tvořily stavební zakázky.

Ondřej Chládek: Protikorupční hysterie zastavila stavebnictví