Stropnický: EU nevybuduje evropskou armádu, ve hře je ale společné středisko

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: CTK

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Ministr obrany Martin Stropnický
Ministr obrany Martin Stropnický
Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)
11
Fotogalerie

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie by měli v prosinci na summitu EU přijít s "jasným vzkazem" o odhodlání posílit schopnosti Evropy v obraně a bezpečnosti. V Bruselu to řekl český ministr Martin Stropnický.

Poté, co členské země v pondělí podpořily příslušné plány předložené šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou, dnes Stropnický zároveň zdůraznil, že nejde o vznik nějaké "evropské armády".

"Mluví se o lepším plánování, společném výcviku, o více financích," upozornil Stropnický. Britové podle něj například přestali blokovat navýšení rozpočtu Evropské obranné agentury (EDA), který má dosáhnout přibližně 31 milionů eur.

Žádná evropská armáda

Podle českého ministra ale nejde o budování "evropské armády", kterou zmiňoval šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a v minulosti také český předseda vlády Bohuslav Sobotka.

"Nemluvíme v žádném případě o teritoriální obraně evropských států," zdůraznil s tím, že to je podle příslušného pátého článku Washingtonské smlouvy rolí NATO. Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg se dnešní diskuse ministrů obrany EU v Bruselu už tradičně zúčastnil. Zájem EU o silnější obranu při příchodu uvítal.

Konkrétnější obrysy ale dostává původně francouzsko-německý plán, upozornil ministr. Ten předpokládal například evropské plánovací středisko či zpřesnění podoby a podmínek nasazení unijních bojových skupin. Ty už na papíře existují už řadu let, nikdy ale nebyly reálně použity. Mogheriniová v pondělí hovořila o možnosti rychle nasadit tyto síly například v krizových regionech před tím, než na místo dorazí mise OSN.

Stropnický připomněl, že zemí, které jsou členy unie i aliance, je 22. V konkrétních situacích, jako je například alianční operace Sea Guardian podporující ve Středozemním moři unijní operaci Sophia proti pašerákům migrantů, tak působí lodě ze stejných zemí v rámci akcí EU i NATO.

"Jde o to to dobře plánovat a organizovat. Ale ta základní idea je, že silnější evropská bezpečnost znamená samozřejmě silnější NATO - také právě kvůli průniku členských zemí," upozornil ministr.