Strůjce slušovického zázraku a Zemanův poradce. Čtěte profil končícího Čuby

Takhle se kdysi ve Slušovicích pracovalo.

Takhle se kdysi ve Slušovicích pracovalo. Zdroj: Aha

Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952 – a už v roce 1963 stál v jeho čele František Čuba, který Slušovice postupně dovedl k více než celonárodnímu věhlasu.
Miloš Zeman a František Čuba
JZD Slušovice
Čuba sázel na nejmodernější techniku. Počítače TNS (Ten Náš Systém) vyrábělo jeho JZD Slušovice v letech 1985 až 1989. V tehdejším Československu pro ně neexistovala alternativa.
JZD Slušovice
14
Fotogalerie

František Čuba už na zasedání horní komory parlamentu jako senátor nedorazí. Po dlouhodobé absenci kvůli zdravotnímu stavu ke konci února na mandát rezignuje. Čtěte profil strůjce "slušovického zázraku" a poradci Miloše Zemana.

Historicky nejstarší senátor zasedá v horní komoře za obvod Zlín, ve kterém v říjnu 2014 porazil Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Ačkoliv se jednaosmdesátiletý Čuba neobjevil v Senátu rok a půl. Pobíral plat včetně finančních náhrad – 122 100 korun měsíčně. Po mediální kritice ho začal posílat na charitu.

Plat Čuby, který je i prezidentovým poradcem pro zemědělství a hospodářství, se skládá i z finanční náhrady na dopravu a reprezentaci ve výši 51 100 korun. Nic na tom nemění fakt, že senátor do Prahy na zasedání Senátu nejezdí. 

Rodák z Březové u Slušovic je dlouhodobě nemocný, zákon mu však jako zákonodárci umožňuje nepřejít na neschopenku, a dál tak pobírat plat v plné výši. Pokud by však na neschopenku přešel, pobíral by místo 122 tisíc zhruba dvacet tisíc měsíčně. Nemocenskou by však mohl pobírat jen tři měsíce, jelikož je důchodce – poté by bral „pouze“ důchod.

Štěch o Čubovi: Měl by jít na neschopenku

Naposledy navštívil schůzi Senátu 24. srpna 2016. Poté měly následovat operace očí a trávicího traktu, i kvůli kterým není v dostatečné kondici na to, aby do Prahy dojížděl.

Čuba vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze, kde v roce 1956 vstoupil do řad Komunistické strany Československa. Jeho nejslavnější éra nastala v období let 1963 až 1990, kdy předsedal JZD Slušovice. To si pro svou veleúspěšnou působnost v oblasti zemědělství, biochemie či počítačové techniky vysloužilo pojmenování „socialistický zázrak“. V roce 1970 JZD sdružovalo na šest tisíc zaměstnanců, roční obrat v roce 1989 činil sedm miliard. Družstvo zaniklo v roce 1991.

O dva roky později vstoupil Čuba do ČSSD, od roku 2010 je členem Strany práv občanů. Za tu dvakrát neúspěšně kandidoval do Sněmovny. Senátorský mandát by Čubovi končil v říjnu roku 2020, kdy by mu bylo 84 let.