Studenti budou za semestr platit až tři a půl tisíce

Alexandr Vondra a Karel Schwarzenberg

Alexandr Vondra a Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Zřejmě už letos na podzim začnou platit všichni studenti vysokých škol při nástupu do semestru zápisné, jehož výše se má pohybovat od tří do tří a půl tisíce korun. „Musíme dostat upřesněné zadání. Následná změna zákona nebude po technické stránce složitá. Samozřejmě ji musí schválit parlament,“ řekl deníku E15 náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Na zápisném se v úterý shodli zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných během diskuze o revizi programového prohlášení vlády, na níž se mají podílet všechny rezorty. I když koalice původně počítala s tím, že od akademického roku 2013/2014 zavede takzvané odložené školné, tento termín je nereálný. Zavedení až desetitisícových poplatků za semestr musí předcházet schválení zákona o finanční pomoci nemajetným studentům, jehož návrh zatím ministerstvo nepředložilo. VV si od zápisného slibují to, že nebude třeba snižovat platy učitelů. Kvůli zmrazení výdajů ve státní správě na ně už letos bude chybět 2,5 miliardy.

Vláda včera podle očekávání schválila balík úsporných opatření, jež mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Legislativní podobu změn pro rok 2013 připraví do května ministerstvo financí. Soubor pro rok 2014, kde časový tlak není tak velký, kabinet schválí do poloviny roku.

Kabinet rovněž přijal první z legislativních návrhů – změnu valorizace důchodů, jež musí platit nejpozději od poloviny srpna. Průměrný důchod v Česku by se mohl v příštím roce zvýšit zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by penzista měl v příštích třech letech v průměru dostat více o 383 korun.

Jak chce vláda snižovat rozpočtové schodky -zvýšení DPH na 15 a 21 procent
-zvyšování důchodů jen o třetinu inflace a třetinu růstu průměrné mzdy
-z příjmu nad 100 tisíc korun měsíčně se bude od roku 2013 tři roky odvádět navíc sedm procent
-od roku 2014 daň z příjmu 20 procent z hrubé mzdy pro všechny
-živnostníci při využití výdajových paušálů už nebudou moci uplatnit některé slevy na dani (na manželku, na děti); paušály 30 a 40 procent si budou moci odečítat jen ti, jejichž roční obrat nepřesáhne dva miliony korun ročně
-zrušení stropu pro odvody zdravotního pojištění
-zrušení „zelené nafty“
-nová spotřební daň z vína ve výši 10 korun za litr (nebude se týkat malých vinařů)
-zavedení uhlíkové daně ve výši 15 eur za tunu oxidu uhličitého, která zdraží topení uhlím
-zvýšení daně z převodu nemovitosti o procento