Šumava: Policie aktivisty vyvedla, ti se stále vracejí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

Policisté dnes v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy opět vyvedli z pěti lokalit ekologické aktivisty, kteří se pokoušeli bránit kácení stromů napadených kůrovcem. Náměstek ředitele NP Šumava Jiří Mánek dnes pro agenturu Mediafax uvedl, že park bude muset kvůli demonstrantům nasadit těžkou techniku a harvestory.

Správa národního parku chce nasadit menší těžební stroje na 11 procentech dotčeného území. S probírkovými harvestory se pracovníci chystají na území bývalého vyvratiště. Tam rostou podle Mánka méně hodnotné a uměla vysázené stromy.

Na Ztraceném u šumavské Modravy stále probíhá blokáda ekologickách aktivistů, těžaři pokáceli zatím 600 stromů, těžit se má dalších 15 dnů. To je mezní termín pro pokácení 4000 kusů stromů, podle NP pak kůrovec vylétne a bude se muset vykácet desetinásobné množství stromů.

Včera bylo v místě 43 aktivistů, dnes se jejich počet zvýšil o další tři desítky. Konflikt s policisty nebyl, ekologové si ale stěžovali na údajnou stupňující se agresi dřevorubců. Těch je v pěti těžebních lokalitách celkem 70. Těžba na všech místech pokračuje. Většina aktivistů se dnes podle tiskového mluvčího blokády Mojmíra Vlašína soustředilo v jedné lokalitě těžby. Aktivisté také zdokonalili své metody ochrany stromů a tím prodloužili zásah policie o několik hodin. Dva lidé jsou spojeni řetězem, který je nově ukryt v silné ocelové trubce, ve které měli aktivisté také ruce. Zpráva o harvestorech prý aktivisty velmi znepokojuje, protože jde o zvláště chráněný biotop Natury 2000. Proti nim je ale lidská snaha naprosto bezmocná, dodal Vlašín.

Blokáda na šumavské ModravěBlokáda na šumavské Modravě | ctk

Aktivisté se na místo těžby vracejí

„Dnes bylo předvedeno na obvodní oddělení 17 osob. Někteří aktivisté se do místa těžby stále vracejí,“ řekla k blokádě policejní mluvčí Dana Ladmanová. V oblasti je 45 policistů, stejně jako v úterý, kdy předvedli na obvodní oddělení do Kašperských Hor 20 lidí; další z prostoru pro těžbu vyvedli. Policisté zůstanou podle mluvčí v těžebních lokalitách přibližně do 18:00, stejně jako v pondělí a v úterý. Při opakovaném přestupku hrozí ekologům pokuty ve správním řízení až do výše pěti tisíc korun.

Policisté, kteří přijeli na základě oznámení správců parku, zasahují proto, že se aktivisté neoprávněně zdržují v místě označeném pro těžbu. Účastníci blokády podali trestní oznámení, v němž tvrdí, že se dřevo těží nelegálně. Ve čtvrtek podle Vlašína opět přijdou a bude jich víc. Policejní zásah podle něj přispěl k tomu, že se na místo vydalo více lidí a další se chystají.

Aktivisté hovoří o rostoucí agresivitě dřevorubců. „Asi je proti nám štvou,“ řekl Vlašín. Aktivisté proti nim údajně nic nemají, jen jim říkají, aby odešli jinam. „Na policii nebylo dosud nic oznámeno,“ řekla policejní mluvčí. Podle policistů šlo pouze o slovní útoky. Vlašín ale tvrdí, že například mávali aktivistům před tělem zapnutými motorovými pilami, jeden dřevař se údajně vrhl na aktivistku obracečem klád. Navíc poražené kmeny prý padají velmi blízko aktivistů i policistů. Považuje za štěstí, že se zatím nikomu nic nestalo. „Většina aktivistů už prostor opustila, všude se těží. Ti, co mají odvahu, se na místa těžby zpět vracejí,“ dodal Vlašín.

Firmy budou aktivisty žalovat o ušlý zisk

Dřevorubci pracují podle vedení parku v nesmírně obtížných podmínkách. „Šéf informační a strážní služby i náměstek ředitele nabádají denně dřevorubce, aby snášeli vzniklá příkoří. Situace je velmi napjatá. Blokáda trvá už třináctý den a aktivisté jim znemožňují práci. Tím firmy přicházejí o peníze. Budou blokádisty o ušlý zisk žalovat,“ řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek. Podle něj je absurdní, že ekologičtí aktivisté obviňují park z nahrávání těžařům. Protože čím rychleji a masivněji se kůrovec rozšíří do dalších zásahových zón mimo park, tím větší obchod vznikne opravdovým těžařským firmám, dodal.

Dřevaři by dnes, podobně jako v pondělí i v úterý, měli porazit zhruba 300 stromů. „To, že je na místě policie, je důkazem toho, že Šumava je na území právního státu, v němž rozhodují nezávislé soudy, a ne lídři politických stran nebo ekologických aktivistů, jako jsou pánové (Ondřej) Liška (předseda Strany zelených) nebo (Jaromír) Bláha (Hnutí Duha). Náš postup je zcela podle zákona, což řekl jasně soud i Česká inspekce životního prostředí,“ uvedl Pechoušek.

Aktivisté prosazují, aby se v dříve bezzásahové lokalitě napadené stromy nekácely. Tvrdí, že park postupuje protiprávně, neboť pro těžbu nemá nutné výjimky. Podle šéfa parku Jana Stráského i ČIŽP nejsou třeba. Park označil ke kácení 4000 stromů. „Do deseti dnů poznáme, kolik stromů je nově napadeno. Začne se znovu vyznačovat, pak bude muset vedení parku kácení schválit. Vypíší se minitendry a bude následovat další asanace kůrovcem napadených stromů. Už teď je ale jasné, že se asanace všech stromů do výletu kůrovce nestihne. Jsme připraveni nasadit i harvestory,“ dodal náměstek ředitele parku Tomáš Fait.