Tanky, raketomety, ale i „satanovy koráby“. Zbraně, které Česko poslalo na Ukrajinu

Dosluhují. K vrcholům mezinárodního leteckého  festivalu CIAF v Hradci Králové tradičně patří vystoupení bitevních vrtulníků Mi-24/35 ruského původu. Strojům však do roku 2018 skončí životnost a česká armáda musí najít jejich náhradu.

Dosluhují. K vrcholům mezinárodního leteckého festivalu CIAF v Hradci Králové tradičně patří vystoupení bitevních vrtulníků Mi-24/35 ruského původu. Strojům však do roku 2018 skončí životnost a česká armáda musí najít jejich náhradu. Zdroj: CTK

Tank T-72M4CZ
V armádě skončí bojové vrtulníky Mi-24, které by si vyžádaly nákladnou generální opravu.
Ruský vrtulník Mi-24
Vrtulník Mi-24/35
Sáhl po něm Hollywood. Vystavenýbojový vrtulník MI-24D účinkoval ve filmu Obchodníkse smrtí.
19
Fotogalerie

Na veřejnost postupně uniká stále více informací o zbraních, které Česko poslalo Ukrajině na pomoc proti ruské invazi zahájené 24. února. Ministerstvo obrany zatím nechtělo komentovat některé fotografie tanků nebo bojových vozidel pěchoty naložených na vagonech a určených k transportu na Ukrajinu. Americký ministr obrany Lloyd Austin však potvrdil, že ČR nedávno věnovala ukrajinské armádě nejen tanky a raketové systémy, ale i legendární bojové vrtulníky Mi-24. Hodnota vojenské pomoci podle odhadů činí miliardy korun.

Vrtulníky Mi-24

V armádě skončí bojové vrtulníky Mi-24, které by si vyžádaly nákladnou generální opravu.V armádě skončí bojové vrtulníky Mi-24, které by si vyžádaly nákladnou generální opravu.|Lukasz Golowanow & Maciek Hyps - Wikimedia Commons

České armádní vrtulníkové letectvo má zhruba padesát strojů, drtivě převažují ty ruské provenience. Vedle dopravních Mi-8, Mi-17 a Mi-171Š jde právě o bojové stroje Mi-24 a jejich exportní verzi Mi-35, které bude prakticky nemožné nadále udržovat v provozu. Důvodem jsou embarga uvalená na Rusko, odkud státní podnik LOM Praha zaměřený na opravy helikoptér dovážel většinu náhradních dílů.

Vrtulník Mi-24 je dvoumotorový bitevní stroj určený pro přímou podporu pozemních jednotek, ničení obrněných cílů a přepravu osob, případně nákladu. Přestože jde primárně o útočnou zbraň, je koncipována právě i pro víceúčelové využití. Západní stroje jsou zpravidla buď bojové, nebo víceúčelové, takže je nutné nakoupit oba typy.

Vrtulník vyráběný v někdejším Sovětském svazu, jehož první prototyp vzlétl v září 1969, má za pilotním prostorem nákladovou kabinu pro až osmičlenný výsadek. Ten může vést palbu osobními zbraněmi upevněnými v úchytech bočních oken. Vrtulník je také opatřen křídlem o rozpětí 6,5 metrů, jež kromě nosiče zbraňových závěsníků odlehčuje při vyšších rychlostech nosný rotor. Pod přídí je umístěna otočná věž s čtyřhlavňovým rotačním kulometem. Přídavná výzbroj se umisťuje na čtyři závěsníky. Ve výzbroji mohou být neřízené rakety, letecké pumy, napalmové nádrže i raketnice pro neřízené rakety vzduch-země. Na koncích křídla jsou lišty pro protitankové řízené střely.

Sáhl po něm Hollywood. Vystavenýbojový vrtulník MI-24D účinkoval ve filmu Obchodníkse smrtí.Sáhl po něm Hollywood. Vystavenýbojový vrtulník MI-24D účinkoval ve filmu Obchodníkse smrtí.|E15 Michael Tomes

Maximální rychlost Mi-24 je až 310 kilometrů za hodinu, cestovní rychlost 260 kilometrů za hodinu. Maximální přeletová vzdálenost činí 750 kilometrů, taktický dolet je 160 kilometrů, nosnost 2400 kilogramů.

Vrtulníky Mi-24 má ve výzbroji pět desítek zemí. Obávanou zbraní byly například při ruské invazi do Afghánistánu v osmdesátých letech, mudžahedíni jim přezdívali Satanův koráb. Později se však staly terčem amerických střel Stinger, které Tálibánu dodaly Spojené státy. Mi-24 byly nasazeny během irácko-íránské války, v bojích v Sieře Leone nebo ve válkách v Čečensku.

Tanky T-72

Hlavní bojový tank T-72M4 CZ armády ČRHlavní bojový tank T-72M4 CZ armády ČR|Profimedia.cz

Podle dostupných informací poslalo Česko Ukrajině zhruba desítku těžkých obrněnců v modernizované verzi T-72M a několik desítek starších T-72. Tank sovětské koncepce vyráběný od začátku sedmdesátých let vyniká oproti některým západním konkurentům nižší siluetou a hmotností okolo 45 tun. Je tudíž obtížněji zasažitelný a i při současných nárocích na tuto techniku relativně dobře pohyblivý. Maximální dojezd je 460 kilometrů, s přídavnými nádržemi až 600 kilometrů.

Vývozní verze T-72M byla bez vrstveného pancíře a systému řízení palby, licenčně se vyráběla v bývalém Československu nebo v Polsku. Celkem bylo vyrobeno okolo 25 tisíc kusů, což z T-72 činí jeden z nejrozšířenějších tanků po druhé světové válce.

Tank T-72M4CZTank T-72M4CZ|Armáda ČR

T-72 je vyzbrojen 125mm kanonem s hladkou hlavní a automatickým nabíjecím zařízením. Dále je vyzbrojen kulometem spřaženým s kanonem a protiletadlovým kulometem.   

Obrněnec byl koncipován jako relativně levný hlavní bojový tank nenáročný na údržbu. Nasazen byl v mnoha válkách po celém světě, například v irácko-íránské válce, ve válce v Perském zálivu v bojích v bývalé Jugoslávii, v Gruzii či v Čečensku.

Raketomety RM-70

Raketomet RM 70 VampirRaketomet RM 70 Vampir|Excalibur Army

Ukrajinský server Defense Express napsal, že české raketomety RM-70 byly nasazeny do bojů proti ruským invazním silám. Systém je kombinací automobilového podvozku Tatra (T-813 8x8 nebo T-815 8x8) a ruského raketometu BM-21 Grad ráže 122,4 milimetrů.

Raketomet byl vyvinut v Československu, vyráběl se v Dubnici nad Váhom. Do výzbroje bývalé Československé lidové armády byl zařazen počátkem sedmdesátých let.

Ukrajinští vojáci nabíjejí raketomet Grad.Ukrajinští vojáci nabíjejí raketomet Grad.|ctk

Jeden raketomet disponuje 40 raketami a dalšími 40 záložními, mají dostřel až 20 kilometrů. Systém Grad byl nasazen v bojích v Jemenu, Libyi, na Srí Lance či ve válce o Náhorní Karabach.

Samohybné houfnice Dana

houfnice Dana - příjezd na cvičištěhoufnice Dana - příjezd na cvičiště|ČTK

Česko dodalo Ukrajině také samohybné houfnice ráže 152 milimetrů na podvozcích Tatra pro palebnou podporu pozemních vojsk. Systém s názvem Dana má automatické nabíjení, vystřelí čtyři rány za minutu. Posádka nemusí při palbě opouštět kabinu a po splnění úkolu může proto rychleji zmizet ze stanoviště, aby se vyhnula zaměření nepřítelem.

Dany s dostřelem až 18 kilometrů se podobně jako raketomety RM-70 vyráběly v Dubnici nad Váhom. Nástupkyněmi jsou houfnice Zuzana s ráží NATO 155 milimetrů, které mají se současnou standardní municí více než dvojnásobný dostřel přes 40 kilometrů.

Dělostřelecké systémy Dana měly ve výzbroji armády bývalé Varšavské smlouvy a další země spřátelené s bývalým SSSR. Podobně jako tanky T-72 byly po roce 1989 nasazeny v řadě ozbrojených konfliktů.

Bojová vozidla pěchoty

transportér BVP-2transportér BVP-2|ČTK

Ukrajinská armáda získala z Česka i starší bojová vozidla pěchoty. Armáda ČR má ve výzbroji pásová bojová vozidla pěchoty BVP-1 a novější BVP-2, jejichž koncepce spadá do konce osmdesátých let. Oba typy jsou už prakticky ve všech parametrech zastaralé.

BVP-2 je lehké bojové obojživelné pásové vozidlo, jež mělo na svou dobu vysokou pohyblivost a obstojné pancéřování. Ochrana posádky je však při současných nárocích už velmi nízká. Vozidlo obsluhují tři lidé, výsadek tvoří šest osob. BVP je vyzbrojeno 30mm kanonem, popřípadě minometem a 7,62mm spřaženým kulometem.

V někdejším Československu byly sériově vyráběny v letech 1987 až 1989 podle sovětského bojového vozidla pěchoty BMP-2. Vozidel BVP-2 bylo vyrobeno 344 kusů, bývalá ČSLA  jich odebrala 280.

Bojové vozidlo pěchoty 2 (BVP-2)Bojové vozidlo pěchoty 2 (BVP-2)|Jan Kouba

V minulosti byla ČSLA a později česká armáda vyzbrojena první verzí těchto vozidel značených BVP-1. Těch bylo v letech 1970 až 1989 vyrobeno přes 17 tisíc kusů pro armády socialistických a tehdy spřátelených rozvojových zemí.

Granáty, pušky a pistole

Ještě před ruskou invazí na Ukrajinu 24. února oznámilo ministerstvo obrany, že Ukrajině daruje čtyři tisíce dělostřeleckých granátů ráže 152 mm za zhruba 37 milionů korun. Po zahájení invaze byla munice dopravena českou stranou na Ukrajinu spolu s další vojenskou pomocí.

Česká vláda vzápětí rozhodla, že daruje Ukrajině 30 tisíc pistolí, sedm tisíc útočných pušek, tři tisíce kulometů, několik desítek pušek pro odstřelovače a asi milionu nábojů. Dodávka vojenského materiálu měla hodnotu asi 188 milionů korun a na Ukrajinu byla dopravena vlakem o den později.

Nejlepší světový snajpr přijel zabíjet Rusy na Ukrajinu

Video placeholde
Nejlepší světový snajpr přijel zabíjet Rusy na Ukrajinu • Videohub